Suomen viimeisetkin kokoontumisrajoitukset päättyvät syyskuun lopussa, kun Uudenmaan rajoituksia ei enää jatketa

Suomen viimeiset kokoontumisrajoitukset ovat päättymässä syyskuun lopussa, jonka jälkeen millään alueella Suomessa ei ole enää voimassa aluehallintoviraston määräämiä kokoontumisrajoituksia. Uudenmaan kokoontumisrajoituksia ei olla jatkamassa lokakuussa, kertoi Etelä-Suomen aluehallintovirasto (avi) perjantaina.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) johtaman alueellisen koronakoordinaatioryhmän arvion mukaan kokoontumisrajoituksia ei ole välttämätöntä jatkaa alueella enää lokakuussa. Samanlaiseen arvioon päätyi myös pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä.

Nykyinen kokoontumisrajoituspäätös on voimassa 30.9. asti.

Kunnat ja avi voivat edelleen määrätä kokoontumisrajoituksia tarvittaessa omille alueilleen, jos tartuntatilanne heikkenee.

Tartuntatautilain yleiset hygieniavaatimukset velvoittavat kuitenkin edelleen suurta osaa erilaisten tilojen käytöstä vastaavia toimijoita varmistamaan asiakkaiden ja osallistujien terveysturvallisuuden. Asiakkailla tulee yhä olla mahdollisuus käsien pesemiseen sekä riittävän etäisyyden pitämiseen.

Lisäksi ravintolatoimintaa rajoitetaan alueellisesti valtioneuvoston asetuksella.

Moni isossa kaupungissa asuva aikoo jatkaa varovaisuutta palvelujen käytössä

Paluu palveluiden pariin koronarajoitusten höllentymisen myötä jakaa suurissa kaupungeissa asuvia ihmisiä. Asiasta kertoo Turun ja Tampereen yliopistojen ja Helsingin kaupungin tutkijoiden raportti.

Neljä kymmenestä sähköiseen kyselyyn vastanneista arvioi käyttäytymisensä muuttuneen pysyvästi varovaisemmaksi. Yhtä moni aikoo käyttäytyä samaan tapaan kuin ennen pandemiaa.

Varovaisuus korostui naisten, iäkkäiden ja koronan riskiryhmiin kuuluvien vastauksissa.

Palveluista tarkasteltiin kirjastoja, konsertteja ja teattereita sekä sisäliikuntapaikkoja. Vastanneista merkittävä osa kertoi, että liikuntatilojen sulkeminen ja tartuntariskin välttely ovat vähentäneet heidän liikkumistaan huomattavasti.

Avoimeen nettikyselyyn vastasi huhtikuussa yhteensä 4 400 Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla sekä Tampereella, Turussa ja Oulussa asuvaa. Tutkimus on suuntaa-antava. Naiset ja korkeakoulutetut ovat kyselyssä yliedustettuina.

Suomessa 510 uutta koronatartuntaa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan Suomessa on raportoitu tänään 510 uutta koronavirustartuntaa. Viimeisten kahden viikon aikana on raportoitu 5 777 tartuntaa, mikä on 2 105 tartuntaa vähemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.

Sairaalahoidossa on 104 koronaviruksen aiheuttamaa tautia sairastavaa ihmistä, joista tehohoidossa on 21.

Sairaalahoidossa olevien koronaviruspotilaiden yhteismäärä on laskenut keskiviikosta viidellä ihmisellä. Tehohoidossa on yksi koronavirusta sairastava enemmän kuin keskiviikkona.

Suomessa on raportoitu kolme uutta koronavirukseen liittyvää kuolemaa. Koronaviruksen aiheuttamia kuolemantapauksia on raportoitu Suomessa tähän mennessä yhteensä 1 065.

Kolmansia annoksia iäkkäille ja immuunipuutteisille

Muun muassa Helsingin ja Vaasan kaupungit sekä Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote kertovat koronarokotteen kolmansien annosten antamisen etenemisestä.

Helsingissä kolmas annos tullaan antamaan nyt niille, jotka ovat saaneet ensimmäisen ja toisen annoksen kuuden viikon aikavälillä vähintään kuusi kuukautta sitten. Helsingissä nyt rokotettavaan ryhmään kuuluu 85 vuotta täyttäneitä ja tätä vanhempia.

Vaasassa kolmas annos voidaan antaa 12 vuotta täyttäneille ja tätä vanhemmille voimakkaasti immuunipuutteisille ihmisille, joiden toisesta rokoteannoksesta on kulunut vähintään kaksi kuukautta.

Suomessa kaksi koronarokoteannosta on THL:n mukaan saanut 68,2 prosenttia 12 vuotta täyttäneestä väestöstä. Tämä tarkoittaa noin 3,33 miljoonaa ihmistä.

Ensimmäisen annoksen osalta rokotuskattavuus on 83,6 prosenttia eli ensimmäisen annoksen on Suomessa saanut noin 4,08 miljoonaa ihmistä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut