Koiraa voi alkaa totuttaa yksinoloon pieninä hetkinä viereisessä huoneessa

Moni koira tarvitsee lähiaikoina systemaattista harjoittelua yksinoloon, ennen kuin omistaja siirtyy koronapandemian etätyövaiheesta takaisin työpaikalle. Jos koiralla ei ole yksinolosta lainkaan kokemusta, se voi stressaantua kovasti ja oireilla esimerkiksi haukkumalla, ulvomalla tai tekemällä tarpeitaan sisälle.

Myös osa kissoista on sosiaalisempia ja voi oireilla yksinoloa, mutta koiralle laumaeläimenä asia on jo lähtökohtaisesti haastava.

– Yksin oleminen, tavallaan omasta laumasta eroaminen, ei ole koirille mitenkään luontaista. Siksi siihen on totutettava koiraa pikkuhiljaa, jotta se oppii, että omat ihmiset palaavat aina takaisin poissaolon jälkeen, sanoo tutkijatohtori Milla Salonen Helsingin yliopistosta.

Yksinolon vaikeudessa ei Salosen mukaan ole välttämättä kyse varsinaisesta eroahdistuksesta, jossa koira oireilee voimakkaasti, vaikka yksinoloa olisi systemaattisesti harjoiteltukin. Eroahdistusta hoidetaan tarvittaessa jopa koirien mielialalääkityksellä. Vakava eroahdistus on harvinaisempaa, eli yleensä kyse on harjoituksen puutteesta.

– Koira kun koira, jos se ei ole koko elämänsä aikana jäänyt yksin ja sitten jätetään moneksi tunniksi, on selvää, että se on sille outo ja pelottava tilanne, Salonen sanoo.

Koiran käytöstä hyvä seurata

Totuttaminen yksinoloon aloitetaan vähitellen niin, että omistajan poissaoloa pidennetään kerta kerralta. Harjoittelu voidaan aloittaa esimerkiksi siitä, että koira laitetaan vähäksi aikaa eri huoneeseen kuin muu kotiväki.

– Kodin sisällä poistutaan vähäksi aikaa toiseen huoneeseen ja sitten kodin ulkopuolelle. Pikkuhiljaa kasvatetaan poissaolon pituutta, minuuteista kymmeneen minuuttiin, puoleen tuntiin ja niin edelleen, Salonen sanoo.

Kun yksinolon aikaa on asteittain pidennetty, pystyy koira olemaan yksin jo kokonaisen työpäivänkin ajan.

Poikkeuksena ovat koirat, joille puhkeaa eroahdistus, eli oireilu on vaikeaa huolellisesta totuttamisesta huolimatta.

Salosen mielestä koiran käyttäytymistä olisi hyvä seurata vaikkapa videoimalla tai käyttämällä siihen tarkoitettua sovellusta, koska kaikki oireilu ei tule esiin jälkinä kotona. Oireilu voi olla esimerkiksi jäätymistä paikalleen läähättäen ja kuolaten.

Naapurille kannattaa kertoa koiran haukkumisesta

Helsingin eläinsuojeluyhdistyksen tiedottaja Erja Veivo sanoo, että jos koiralla on harjoittelusta huolimatta vaikeuksia yksinolossa, pitää miettiä muita vaihtoehtoja. Joillekin työpaikoille koiran voi ottaa mukaan tai etätöitä voi tehdä osan viikosta.

– Suomessakin on yhä enemmän koirien päiväkoteja, tai voisiko palkata koirien dogsitterin, joka seurustelisi sen kanssa muutaman tunnin, Veivo vinkkaa.

Jos naapuri kuulee koiran esimerkiksi haukkuvan paljon asunnossa, asia on Veivon mukaan hyvä ottaa puheeksi, sillä omistaja ei välttämättä tiedä asiasta, jos haukkuminen ei ala vielä lähdön hetkellä.

Yleensä taloyhtiöissä voi myös ottaa yhteyttä isännöitsijään, jos haukkuminen koetaan hyvin häiritseväksi.

– Eläinsuojelulliselta kannalta on tehty sellainen tulkinta, että jos koira on jätetty toistuvasti yksin yli 12 tunniksi, niin silloin voi tehdä ilmoituksen valvontaeläinlääkärille. Tosin 12 tuntia on meidän mielestämme aivan liian pitkä aika koiran olla yksin, Veivo sanoo.

Helsingin eläinsuojeluyhdistyksessä (Hesy) tai sen ylläpitämällä löytöeläintalolla ei ole vielä näkynyt korona-ajan lemmikkibuumin vaikutuksia, mutta Veivon mukaan pelkona on, että yhteiskunnan avautuessa ja ihmisten palatessa lähitöihin osa voi haluta antaa koiran kiertoon tai pahimmassa tapauksessa hylätä eläimen.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut