Ministeri Kiuru Ylelle: Suomi varautunut rokottamaan kaikki yli 12-vuotiaat kolmannen kerran

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) mukaan Suomi on varustautunut rokottamaan kaikki yli 12-vuotiaat kolmannen kerran, kertoo Yle .

Kiuru kertoi sähköpostitse Ylelle, että rokotteista on tehty hankintasopimukset, joilla turvataan mahdollisten tehosterokotteiden riittävyys.

Päätöstä kaikkien yli 12-vuotiaiden kolmannesta rokotuskierroksesta ei ole vielä tehty.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ohjeisti perjantaina kuntia kolmannen koronarokoteannoksen tarjoamisesta yli 12-vuotiaille, joilla on voimakas immuunipuutos.

Kiuru sanoi Ylen Ykkösaamun haastattelussa, että kaikkia koskevan kolmannen rokotuskierroksen aloittaminen riippuu asiantuntijoiden tilannearviosta.

– Me olemme varautuneet sosiaali- ja terveysministeriössä siihen, että olipa asiantuntija-arvio kolmansien rokotusten suhteen mikä tahansa, olemme varautuneet rokotusten määrällä siihen, että me pystymme rokottamaan koko kansan, Kiuru sanoi.

– Jos sellainen asiantuntijatieto tulee, että me tarvitsemme kolmannet rokotteet kaikille, me emme voi silloin enää lähteä hankkimaan rokotteita. Kyllä niitä pitää hankkia jo etukäteen varautuen kaikkeen, Kiuru jatkoi.

Kiuru ei lähtenyt arvioimaan, milloin mahdollinen päätös kolmansista rokotuksista kaikille tehdään, mutta arvioi että tämän syksyn aikana laajennetaan kolmatta kertaa rokotettavien ryhmää.

Omat kansalaiset etusijalla

Kiurun mukaan se, että monissa kehitysmaissa rokotekattavuus on erittäin matala, ei voi estää Suomea aloittamasta kolmatta rokotuskierrosta.

Kiuru muistuttaa, että Suomi on liittynyt Covax-rokoteyhteistyömekanismiin, jonka avulla rokotteita jaetaan matalan ja keskimääräisen tulotason maille. Suomen kansalaiset ovat kuitenkin samaan aikaan hallituksen prioriteettilistan kärjessä.

– Minun tehtäväni on huolehtia suomalaisten terveydestä, enkä voi missään tapauksessa esittää, että me jättäisimme kolmansia rokotteita väliin, jos asiantuntijatieto antaa meille sellaisen ymmärryksen, että niitä tarvitaan, Kiuru sanoi.

– Suomi ei voi lähteä siihen, että me laitamme muiden maailman maiden kansalaiset omien kansalaistemme edelle. Nyt on kysymys terveydestä, ja jokaisella on jo perustuslain mukaan oikeus siihen, että terveyttä suojellaan, Kiuru jatkoi.

Vakavia seurauksia

Kiurun mukaan yhteiskunnan avaamista ja koronarajoitusten purkamista ei voida lykätä sillä perusteella, että jollakin alueella tai jossakin väestöryhmässä rokotekattavuus on jäänyt muita alemmaksi.

– Kyllä tahtotila on selvä, että me emme voi jäädä minkään yksittäisen alueen tai yksittäisen ryhmän vangiksi, Kiuru sanoi.

Kun yhteiskuntaa avataan ja rajoituksia puretaan, Suomessa joudutaan Kiurun mukaan varautumaan siihen, että yhä useampi rokottamaton sairastuu koronaviruksen aiheuttamaan sairauteen. Kiuru vyöryttää vastuuta yksittäisille kansalaisille rokotesuojan hankkimisen suhteen.

– Puutteellisen rokotesuojan tilanteessa seurauksetkin ovat vakavat, Kiuru summasi.

Noin 50 000 hengen ryhmä

THL:n perjantaisen ohjeistuksen mukaiseen kolmannen kerran rokotettavien ryhmään kuuluvat muun muassa elinsiirto- ja dialyysipotilaat, immunosuppressiivista syöpähoitoa saavat sekä ihmiset, joilla on synnynnäinen immuunipuutos. Suosituksen piirissä on noin 50 000 ihmistä.

Kolmas rokoteannos voidaan antaa, kun toisesta annoksesta on kulunut vähintään kaksi kuukautta.

Ainakin Varsinais-Suomen sekä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirit (Hus) ovat kertoneet aloittavansa kolmannet rokotekierrokset voimakkaasti immuunipuutteisille.

THL valmistelee ohjetta kolmannesta rokotuksesta myös ensi joukoissa lyhyemmällä annosvälillä rokotetuille. Tarvetta muiden ryhmien kolmansille rokotuksille tarkastellaan myöhemmin syksyllä.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut