Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n kesätoimittaja ja -kuvaaja etsivät päijäthämäläisiä saunojia ja saunoja – olisiko sinun lauteillasi tilaa?

Kunnallisen ja yksityisen sektorin eläkejärjestelmien yhdistäminen kariutui

Kunnallisen ja yksityisen sektorin eläkejärjestelmien yhdistämistä valmistellut työryhmä ei päässyt sopuun hankkeen toteuttamistavasta. Asiasta kertoo muun muassa sosiaali- ja terveysministeriö (STM).

Eläkejärjestelmien yhdistämistä on valmisteltu yli kahden vuoden ajan työryhmässä, jossa ovat mukana kaikki työmarkkinakeskusjärjestöt.

Kunta-alan työnantajajärjestön KT:n mukaan Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) ei hyväksynyt ministeriön tekemää kompromissiehdotusta.

KT sanoi pitävänsä valitettavana, ettei yhdistämishanke ainakaan tällä erää toteudu. KT:n toimitusjohtajan Markku Jalosen mukaan yhdistäminen olisi lisännyt eläkejärjestelmien riskinkantokykyä ja vakauttanut eläkemaksun kehitystä.

– Olisin toivonut EK:lta laajempaa näkemystä ja sitoutumista yhteisiin tavoitteisiin eläkejärjestelmän kestävyyden parantamiseksi, Jalonen sanoi tiedotteessa.

Myös korkeakoulutettuja edustava Akava ilmoitti olevansa pettynyt siihen, ettei yksimielisyyttä löytynyt.

Työryhmä ei enää hae ratkaisua

STM:n mukaan valmistelussa vaikein kysymys oli kustannusneutraaliuden toteuttaminen. Jotta yksityisen sektorin eläkemaksu ei yhdistämisen myötä nousisi, tulisi kunnallisesta eläkejärjestelmästä eläkevastuiden lisäksi siirtää noin 15 miljardin euron erä yksityisen sektorin eläkejärjestelmään.

– Tämän neutralointimaksun maksamisen suorittamistavasta on tehty työn aikana monenlaisia malleja, mutta sellaista ratkaisua ei ole löydetty, jonka kaikki mukana olleet tahot olisivat hyväksyneet, STM:n tiedotteessa sanotaan.

Työryhmällä on toimikautta jäljellä vuoden loppuun saakka, mutta kaikille kelpaavaa ratkaisua ei enää etsitä.

Työryhmän tavoitteena oli valmistella ehdotus eläkejärjestelmien yhdistämisestä alkuvuodesta 2019 julkaistun raportin ehdotusten ja linjausten pohjalta. Raportin ehdotukset olisivat toteutuessaan tarkoittaneet mullistuksia julkisen alan eläkevakuuttajan Kevan toimintaan.