Tuore tutkimus suosittelee työpaikkapysäköinnin muuttamista veronalaiseksi ja työnantajien tarjoamien ilmaisten parkkipaikkojen

Tutkimuksen mukaan kuntakeskuksissa ja vastaavilla alueilla ratkaisu voisi olla, että työnantaja vuokraa pysäköintipaikat ja työntekijät huolehtivat pysäköinnin kustannuksista.

Työpaikalla tapahtuva autopysäköinti tulisi muuttaa veronalaiseksi luontaiseduksi, ja työnantajien tulisi vähentää ilmaisten parkkipaikkojen tarjontaa työntekijöilleen erityisesti kuntakeskuksissa ja vastaavilla alueilla. Näin suositellaan tuoreessa tutkimuksessa, jossa selvitettiin, miten pyöräilyä ja kävelyn osuutta kaikista matkoista voitaisiin edistää.

Tutkimus on osa valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarjaa. Raporttien sisällöstä vastaavat tiedon tuottajat, eikä sisältö välttämättä edusta valtioneuvoston näkemystä.

Tutkimuksen mukaan kuntakeskuksissa ja vastaavilla alueilla hyvä ratkaisu voisi olla, että työnantaja vuokraa pysäköintipaikat keskitetyistä laitoksista ja työntekijät huolehtivat itse pysäköinnin kustannuksista.

– Taloudellisia ohjauskeinoja tulee selvittää tarkemmin sekä ottaa käyttöön esimerkiksi kokeilujen kautta, julkaisussa sanotaan.

"Psykologinen vaikutus voi olla suuri"

Julkaisun mukaan työnantajan tarjoama ilmainen tai edullinen pysäköintipaikka on Suomessa varsin yleinen työsuhde-etu. Työnantajan tarjoamaa pysäköintipaikkaa työpaikan läheisyydessä ei yleensä katsota veronalaiseksi tuloksi.

Valtiovarainministeriön aikaisemman selvityksen mukaan työntekijä voi saada vuositasolla korkeimmillaan 3 600 euroa verotonta etua, mutta edun määrä vaihtelee eri alueilla.

Tutkimuksessa sanotaan, että joidenkin aikaisempien tutkimusten mukaan pysäköinnin hinnoittelulla on todettu olevan vain kohtalaisen pieniä käyttäytymisvaikutuksia.

– Valtakunnallisella työpaikkapysäköinnin maksullisuuden periaatteella olisi kuitenkin joidenkin tutkijoiden mukaan suuri psykologinen vaikutus, jonka vuoksi sitä olisi pidettävä mahdollisuutena aktiivisen liikkumisen edistämisessä, julkaisussa sanotaan.

Lisäksi joidenkin tutkijoiden mukaan työpaikkapysäköinnin hinnoittelu tai pysäköintiedun verotus lisää julkisen ja kevyen liikenteen käyttöä erityisesti, jos muut mahdolliset tuet kohdistetaan muihin liikennemuotoihin kuin henkilöautoiluun.

Suomessa näitä tukia edustaa muun muassa työsuhdematkalippu.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut