Ympäristöjärjestö Greenpeace täyttää 50 vuotta

Greenpeacen toimisto avattiin Suomeen virallisesti vuonna 1989. VESA MOILANEN / LEHTIKUVA

STT

Ympäristöjärjestö Greenpeace täyttää tänään 50 vuotta. Liike syntyi, kun 15. syyskuuta vuonna 1971 kaksitoista aktivistia lähti pysäyttämään ydinkokeita Amchitkan saarella Yhdysvaltain Alaskassa.

Rannikkovartiosto pysäytti aktivistien Greenpeace-nimen saaneen aluksen, ja ydinräjäytys toteutettiin, mutta teko synnytti kansanliikkeen ydinkokeita vastaan. Lopulta Yhdysvallat keskeytti kaikki Alaskassa tehtävät ydinkokeet.

Vuotta myöhemmin, 1972, perustettiin Greenpeace-järjestö. Järjestön toimenkuva laajeni vuosien saatossa maailmanlaajuiseksi ekologiseksi kampanjaksi. Ydinkokeiden jälkeen Greenpeace kampanjoi valaanpyyntiä vastaan, ja lopulta kaupallinen valaanpyynti kiellettiin kansainvälisesti vuonna 1986.

Vuosien saatossa Greenpeace on järjestänyt mielenosoituksia ja erilaisia tempauksia sekä kampanjoinut myös kansalaistottelemattomuuden avulla. Greenpeace on vastustanut muun muassa öljynporauksia, hiilivoimaa sekä kampanjoinut pohjoisten metsien ja sademetsien puolesta.

Greenpeacen ensimmäinen teko Suomessa oli pysäyttää islantilaisen valaanlihan laiton kauttakuljetus Helsingissä vuonna 1988, kun aktivistit sitoivat itsensä kiinni valaanlihaa sisältäviin kontteihin Länsisatamassa. Greenpeacen toimisto avattiin Suomeen virallisesti vuonna 1989.

Kommentoi

Mainos: Lahden Diakonialaitos

Sinäkin voit olla vapaaehtoinen mentori

Mainos: Fira Group oy

Hyvä yhteishenki saa palaamaan ja pysymään

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut