Alumiinin hinta nousi korkeimmilleen 13 vuoteen – hinnannousun taustalla vaikuttaa Guinean reilun viikon takainen sotilasvallankaappaus

Alumiini on nyt kalleimmillaan moneen vuoteen. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Alumiinin hinta nousi maanantaina korkeimmilleen sitten vuoden 2008, kun metallin hinta nousi Lontoon metallipörssissä tasan 3 000 dollariin tonnilta.

Hinnannousun taustalla on länsiafrikkalaisen Guinean sotilasvallankaappaus, sillä Guinea on yksi maailman tärkeimmistä alumiinin raaka-aineen bauksiitin lähteistä.

Alumiinin hinta oli jo ennen Guinean vallankaappausta noussut tänä vuonna 40 prosenttia maailmantalouden yleisen nousuvireen takia, mutta Guinean reilun viikon takaisen vallankaappauksen aiheuttamat toimitusvaikeudet ovat nostaneet hintaa entisestään.

Guinean armeija otti hieman yli viikko sitten kiinni presidentti Alpha Conden, ilmoitti purkavansa perustuslain ja asetti maahan ulkonaliikkumiskiellon. Kaappausta johtanut eversti Mamady Doumbouya lupasi kaappauksen jälkeen sijoittajille, ettei maan tapahtumilla ole vaikutusta liiketoimintaan.

Myös Kiinan nousseet sähkön hinnat ovat nostaneet alumiinin hintaa, sillä alumiinin valmistusprosessi kuluttaa paljon sähköä. Sähkön hinnannousu on johtanut tuotannon laskuun useissa valimoissa Kiinan läntisellä Xinjiangin alueella.

Kommentoi

Mainos: Etelä-Suomen Sanomat

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut