Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Kiinteistökulut kohonneet suuressa osassa maata – vuosikustannuksia 90-neliöisestä talosta kertyy Rovaniemellä tuhat euroa enemmän kuin Kempeleessä

Kuntien kiinteistökulut ovat nousseet tänä vuonna viime vuotta enemmän, selviää Kiinteistöliiton selvityksestä. Kustannukset nousivat keskimäärin 1,5 prosenttia viime vuodesta, joskin niiden muutoksissa on suuria kuntakohtaisia eroja.

Vertailussa selvitettiin kunnissa päätettävien maksujen tasoa, kuten kaukolämmön, veden, jätehuollon ja kiinteistöveron hintaa. Korkeimmat kustannukset olivat Rovaniemellä, Vihdissä ja Savonlinnassa, joissa kustannukset neliömetriä kohden olivat 3,14–3,18 euroa kuukaudessa. Kustannuksiltaan maltillisimmat kunnat olivat Kempele ja Raahe, joissa vastaava neliöhinta oli 2,22 euroa.

Kiinteistöliitto havainnollistaa, että 90-neliöisen talon kiinteistökulut ovat Rovaniemellä 3 400 euroa vuodessa, kun Kempeleessä kustannuksista selviää 2 400 eurolla.

Kustannuksista eniten nousivat jätehuollon ja energian hinta, keskimäärin yli kaksi prosenttia viime vuodesta.

Helsinki suurista kallein

Vertailussa oli mukana 59 kuntaa, joissa kustannukset nousivat 55 kunnassa. Kovinta kulujen nousu oli Kuopiossa, Tuusulassa ja Järvenpäässä, joissa kustannuksien nousu oli 5–6 prosentin välillä.

Suurista kaupungeista kuluiltaan kallein oli yhä Helsinki, jossa sähkön, kaukolämmön ja veden hinta ovat kohonneet selvästi viime vuoden aikana. Kaikkiaan kiinteistökustannukset kasvoivat Helsingissä yli kolme prosenttia viime vuodesta. Helsingin neliömetrikohtainen kuukausikustannus on noin 3,1 euroa. Helsingin kaukolämmön energiahinta on myös kallistumassa syyskaudelle jopa lähelle 30 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna.

Kiinteistöliiton tiedot on kerätty elokuussa, ja ne koskevat syyskuun tilannetta.