Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itsenäisyyspäivän kunniamerkkien saajat julkistettiin – katso ketkä palkittiin Lahden seudulla

Yön uutiskooste | Hallitus jatkaa tänään budjettineuvotteluja, Kuopion kouluhyökkäyksen käsittely alkaa hovioikeudessa, moni nuori aikuinen on vakavasti harkinnut itsemurhaa kuluneen vuoden aikana

Hallituksen on tarkoitus tänään jatkaa keskiviikkona umpisolmuun ajautuneita budjettineuvotteluita. Ne piti saada päätöksen jo eilen, mutta neuvottelut keskeytyivät kiistaan päästövähennyksistä.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi myöhään keskiviikkoiltana Twitterissä, että budjettineuvottelut jatkuvat hallituspuolueiden puheenjohtajien voimin torstaiaamuna puoli yhdeltätoista.

Aiemmin Marin sanoi, että vihreillä ja keskustalla olisi torstaiaamuun aikaa saada ratkaisu päästövähennyskiistaan. Vihreät ja keskusta eivät kuitenkaan löytäneet yhteisymmärrystä.

Muutoin ensi vuoden rahankäytöstä oli hallituksessa pitkälti yhteisymmärrys jo riihen alkaessa.

Uusi puolustusselonteko vihdoin julki

Suomen uusi puolustuselonteko julkistetaan vihdoin tänään, kun sitä käsitellään valtioneuvoston yleisistunnossa ja annetaan sen jälkeen eduskunnalle. Selonteon tarkoituksena on varmistaa, että Suomen puolustuskyky vastaa muutoksiin maan toimintaympäristössä. Selonteon linjaukset ja toimet ulottuvat tämän vuosikymmenen loppuun.

Puolustusselonteko seuraa ja on kytköksissä viime lokakuussa julkistettuun ulko- ja turvallisuuspoliittiseen selontekoon. Tuon selonteon käsittely viivästyi eduskunnassa koronapandemian aiheuttaminen kiireiden takia. Siksi myös puolustusselonteon antaminen eduskunnalle lykkääntyi viime keväästä tähän syksyyn.

Kuopion kouluhyökkäyksen käsittely alkaa hovioikeudessa – tuomittu mies sanoo olleensa tekohetkellä alentuneesti syyntakeinen

Itä-Suomen hovioikeudessa alkaa tänään kahden vuoden takaisen Kuopion kouluiskun käsittely.

Yksi ihminen kuoli ja kymmenkunta ihmistä haavoittui tai loukkaantui, kun 24-vuotias mies hyökkäsi luokkahuoneeseen Savon ammattiopistossa 1. lokakuuta 2019. Mies oli koulun opiskelija.

Pohjois-Savon käräjäoikeus tuomitsi miehen viime vuonna elinkautiseen vankeuteen murhasta, 20:stä murhan yrityksestä ja muista syytekohdista. Hovivalituksessaan hän vaatii muun muassa useiden syytteiden hylkäämistä sekä sitä, että hänen katsottaisiin olleen tapahtumahetkellä alentuneesti syyntakeinen.

Joka kymmenes nuori aikuinen on vakavasti harkinnut itsemurhaa kuluneen vuoden aikana

Kuluneen vuoden aikana joka kymmenes 18–34-vuotias suomalainen on harkinnut vakavasti itsemurhaa. Useampi kuin joka toinen nuori aikuinen kokee pandemian vaikuttaneen kielteisesti mielenterveyteensä. Tämä selviää Mieli Suomen Mielenterveys ry:n teettämästä tuoreesta kyselystä.

Nuorten aikuisten ryhmässä 41 prosenttia oli joskus vakavasti harkinnut itsemurhaa.

Pahaan oloon saa apua ympäri vuorokauden päivystävästä Kriisipuhelimesta numerosta 09 2525 0111.

Ainakin joka viidennes vauvaperheistä kokee uupumuksen oireita

Uupumuksen oireita on 20–40 prosentilla vauvaperheistä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimus. Uupumusoireet ja yksinäisyyden kokemukset vaihtelevat kuitenkin suuresti eri puolilla Suomea.

Synnyttäneillä vanhemmilla eniten uupumusoireita oli Kainuun hyvinvointialueella ja vähiten Kanta-Hämeen, Keski-Uudenmaan ja Varsinais-Suomen hyvinvointialueilla.

Myös yksinäisyyttä koettiin eniten Kainuun hyvinvointialueella, vähiten sen sijaan Keski-Uudenmaan hyvinvointialueella.

THL:n FinLapset-kyselytutkimukseen kutsuttiin yli 34 000 vanhempaa, joista puolet äideistä ja runsas kolmannes toisista vanhemmista vastasi kyselyyn.

Ainakin 10 ihmistä kuoli koronasairaalan palossa Pohjois-Makedoniassa

Pohjois-Makedoniassa ainakin kymmenen ihmistä on kuollut koronasairaalan palossa. Maan terveysministeri Venko Filipce arvioi Twitterissä, että uhriluku saattaa nousta.

Eilisiltana syttyneen palon syy ei ole vielä tiedossa.

Balkanilla sijaitsevan maan luoteisosassa sijaitseva koronaklinikka rakennettiin viime vuonna koronapotilaita varten.

Koronavirustartunnat ovat lisääntyneet viime aikoina Pohjois-Makedoniassa. (Lähde: AFP)

Taleban kieltää iskulauseet ja mielenosoitukset, joilla ei ole virallista hyväksyntää

Afganistanissa valtaan noussut äärijärjestö Taleban on kieltänyt iskulauseet ja mielenosoitukset, joilla ei ole virallista hyväksyntää. Brittilehti Guardianin mukaan maan sisäministeriöstä varoitettiin, että luvattomista mielenosoituksista on luvassa ankarat lainmukaiset seuraukset.

Eri puolilla maata on järjestetty joitakin mielenosoituksia. Kymmenet naiset osoittivat eilen mieltään uutta hallintoa vastaan pääkaupunki Kabulissa ja Badakhshanin maakunnassa. Mielenosoittajat kritisoivat sitä, että uudessa hallituksessa ei ole yhtäkään naisministeriä.

Britannian yleisradioyhtiö BBC uutisoi, että paikallismedian mukaan joitakin naisia pahoinpideltiin ennen mielenosoitusten hajottamista.

Lukashenka ja Putin tapaavat Moskovassa, asialistalla maiden väliset suhteet

Valko-Venäjän johtaja Aljaksandr Lukashenka ja Venäjän presidentti Vladimir Putin tapaavat tänään Moskovassa. Kremlin tiedottajan Dmitri Peskovin Tassille kertoman mukaan tapaaminen keskittyy pitkälti maiden kahdenvälisiin suhteisiin, mutta mitään uusia sopimuksia ei ole odotettavissa.

Venäjällä alkaa perjantaina ensi viikon torstaihin asti kestävä sotaharjoitus Zapad 2021, johon osallistuu Valko-Venäjän joukkoja ja harjoitus ulottuu myös Valko-Venäjän maaperälle.