Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Nuorten harrastaminen sukupuolten mukaan eriytynyttä, selviää kyselytutkimuksesta – liikuntaa harrastaa lähes joka toinen

Nuorten harrastaminen on sukupuolten mukaan eriytynyttä, selviää osaamiskeskus Kentaurin nuorille tehdystä kyselytutkimuksesta.

Luovat harrastukset, kuten musiikki, kuvataide, lukeminen ja kirjoittaminen, ovat enemmän tyttöjen suosiossa. Pojilla yleisiä ovat pelaaminen ja moottoritekniikkaan liittyvät harrastukset.

Tyttöjen on kuitenkin helpompi rikkoa sukupuolinormeja harrastusten parissa. Esimerkiksi noin joka viides kyselyyn vastannut tyttö kertoi harrastavansa pelaamista.

Yleisimpiä harrastustyyppejä ovat kuntoliikunta ja urheilulajiharrastaminen, joita kertoi harrastavansa noin kaksi viidestä vastaajasta. Liikuntaharrastukset ovat sekä tyttöjen että poikien suosiossa.

Pelaamista kertoi harrastavansa 37 prosenttia vastaajista. Joka neljännellä vastaajalla oli musiikkiharrastus.

Yhdistystoiminnassa urheilu- ja liikuntajärjestöt yleisimpiä

Yli puolet kyselyyn vastanneista nuorista kertoi harrastavansa järjestötoimintaa urheiluseuran tai liikuntajärjestön kautta. Neljännes ilmoitti myös harrastavansa partion tai 4H-kerhon kaltaisen järjestön piirissä.

Koulussa menestyvät sekä osallistuivat järjestötoimintaan että harrastivat muita aktiivisemmin. Myös vanhempien korkeakoulutus ja työssäkäynti vaikuttivat nuorten harrastus- ja järjestöaktiivisuuteen positiivisesti.

Kyselyyn vastasi lähes 15 000 nuorta

Tutkimuksella pyrittiin selvittämään nuorten osallistumista harrastus- ja järjestötoimintaan sekä niiden yhteyksiä nuorten tulevaisuudensuunnitelmiin, arvoihin, koulumenestykseen ja sosioekonomiseen asemaan.

Kyselyyn vastasi yhteensä lähes 15 000 yläkoululaista, lukiolaista ja ammattikoululaista.

Aineisto kerättiin viime maaliskuun aikana yhteistyössä oppilaitosten kanssa. Se toteutettiin osana TAT Nuorten vuosittaista tulevaisuusraportin kyselyä. Aineiston keräämisestä vastasi tutkimusyhtiö Insight360.