Hallituksen uuden strategian tavoitteena on pitää yhteiskunta auki – rajoitukset voivat poistua kun yli 12-vuotiaiden rokotuskattavuus vähintään 80 prosenttia

Jos virusvariantit yllättävät, strategiaan kuuluu myös hätäjarrumekanismi.

Hallitus julkaisi maanantaina uuden koronastrategian, jonka tavoitteena on yhteiskunnan avaaminen rokotuskattavuuden kasvaessa. Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kertoi tiedotustilaisuudessa, että koronastrategian lähtökohta on yhteiskunnan avaaminen, aukipitämisen edistäminen ja epidemian jälkihoito. Lisäksi strategialla tuetaan talouden kasvuedellytyksiä ja jälleenrakentamista.

– Laajamittaisesta pandemian torjunnasta siirrytään kohti alueellista tartuntaryppäiden sammutusta, hän sanoi.

Valtakunnallisista rajoituksista ja suosituksista on tarkoitus luopua, kun vähintään 80 prosenttia yli 12-vuotiaista on rokotettu kahteen kertaan tai kun kaikilla rokotusten kohderyhmään kuuluvilla on ollut mahdollisuus saada kaksi rokotetta.

Aiemmin koronan hybridistrategia on lähtenyt siitä, miten virusta voidaan tukahduttaa, miten estää sairaanhoidon kuormittuminen ja miten riskiryhmiä suojellaan.

Myös uudessa strategiassa huomioidaan riskiryhmät ja sairaanhoidon mahdollinen kuormittuminen.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi Säätytalon portailla toimittajille hallituksen hyväksyneen myös sen, että yhden prosentin vangiksi ei jäädä. Yhteiskuntaa avataan sellaisessakin tilanteessa, jossa 79 prosenttia ihmisistä olisi ottanut rokotteen, mutta kaikilla olisi ollut mahdollisuus rokoteannoksensa saada.

Marin uskoo, että ravintolarajoituksia tullaan höllentämään pian

Hallitus ei Kiurun mukaan muutoinkaan jää odottamaan 80 prosentin rokotuskattavuutta, vaan uuden koronastrategian toimeenpano aloitetaan välittömästi. Se tarkoittaa Kiurun mukaan sitä, että rajoituksia ryhdytään purkamaan asteittain heti.

Pääministeri Marinilla oli muun muassa ravintola-alalle myönteisiä uutisia.

– Uskoisin, että ravintolarajoituksia tullaan höllentämään jo ennen tuota 80 prosentin rokotekattavuutta, hän sanoi.

Sosiaali- ja terveysministeriön strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki kertoi tiedotustilaisuudessa, että myös epidemiavaiheista sekä niihin liittyvistä suosituksia luovutaan.

Vapaaehtoisella koronapassilla voisi välttää mahdolliset rajoitukset

Voipio-Pulkki avasi myös sitä, miten paikallisissa erityistilanteissa paikallisten viranomaisten tulee toimia. Hänen mukaansa rajoituskeinot pyritään rajaamaan niin, että ne ovat kohteeltaan ja sisällöltään sekä kestoltaan rajattuja.

– Rajoitusten tulisi kohdella eri aloja mahdollisimman yhdenmukaisesti, Voipio-Pulkki sanoi.

Jatkossa on tarkoitus, että epidemiaa torjutaan tartuntatautilain nojalla paikallisin ja alueellisin toimenpitein. Vaikka alueilla esiintyisi tartuntaryppäitä, pieniriskisiä tilaisuuksia ei olisi suositeltavaa rajoittaa ollenkaan.

Suuren riskin tilaisuuksia voidaan kuitenkin hallintopäätöksillä rajoittaa niin sanotussa paikallisessa erityistilanteessa. Parhaillaan valmistelussa on lisäksi koronapassi. Vapaaehtoisen koronapassin avulla rajoituksista voisi poiketa.

Päätöksenteossa on lisäksi huomioitava lapsen edun ensisijaisuuden periaate.

Vaikka laajoista rajoituksista luovutaan, strategiaan sisältyy niin sanottu hätäjarrumekanismi. Se voitaisiin ottaa käyttöön, jos Suomeen leviäisi virusvariantti, joka olisi esimerkiksi immuuni rokotteille. Silloin toimenpiteitä voitaisiin jälleen ottaa laajemmin käyttöön.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut