Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Uusi-Seelanti hellittää rajoituksia huomattavasti – paitsi Aucklandissa

Uusi-Seelanti aikoo lakkauttaa monet tiukimmista koronavirusrajoituksistaan tällä viikolla, kertoi maan pääministeri Jacinda Ardern maanantaina. Ainoastaan Aucklandiin jää voimaan tiukkoja rajoitustoimia vielä vähintään viikon ajaksi.

Koulut aukeavat torstaina uudelleen ensimmäistä kertaa kolmeen viikkoon, ja jo aiemmin poistetaan määräys pysytellä kotona.

Ardern huomautti, että tartuntatapausten määrän rajoittamisessa on tapahtunut myönteistä kehitystä. Herkästi tarttuvan deltamuunnoksen leviäminen tarkoittaa hänen mukaansa kuitenkin sitä, ettei Aucklandin rajoituksia voida vielä hellittää.

Maassa on käytössä neliportainen rajoitusjärjestelmä. Aucklandia lukuun ottamatta maa on nyt siirtymässä tasolle kaksi, eli täysin vapaata elämä ei edelleenkään ole. Esimerkiksi sisätiloissa saa kokoontua korkeintaan 50 ihmistä, ja monissa tapahtumapaikoissa on käytössä jäljityssovellus ja maskipakko.

Ennen Aucklandissa ilmi tulleita tartuntatapauksia elämä Uudessa-Seelannissa oli likimain normaalia. Tartunnat olivat ensimmäisiä paikallisesti todettuja Uudessa-Seelannissa puoleen vuoteen.

Uusi-Seelanti on saanut osakseen kansainvälistä ylistystä toimistaan, joilla maa on onnistunut pitämään pandemian kurissa. Tuorein kuolonuhri tuli viime viikonloppuna, kun tartunnan saanut yhdeksänkymppinen nainen kuoli. Hän oli ensimmäinen koronaviruksen kuolonuhri sitten helmikuun.

Yhteensä maassa on kuollut koronaviruksen vuoksi alle 30 ihmistä.