Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

IL: Rokotetutkijan mukaan kahdesti rokotetut voivat elää normaaliin tapaan

Kaksi koronarokotusta saaneet voivat alkaa elää normaalia arkea, sanoo Tampereen yliopiston rokotetutkimuskeskuksen johtaja Mika Rämet Iltalehdessä.

– Jos täysin rokotettuna ei voi elää normaalisti, niin sitten ei voi varmaan koskaan elää normaalisti, Rämet sanoo Iltalehdelle.

Rämetin mukaan on aika avata keskustelu siitä, millaisin pelisäännöin koronatoimien jälkeinen normaalielämä toimii esimerkiksi työpaikoilla, julkisissa tiloissa ja kulttuuritapahtumissa.

Vajaat 2,9 miljoonaa suomalaista on perjantain tietojen mukaan saanut kaksi koronarokotusta. Se tarkoittaa 51,8 prosentin osuutta koko väestöstä.

Rämet arvioi Iltalehden haastattelussa, että toisia rokoteannoksia pystytään lähiviikkoina antamaan hyvin nopeassa tahdissa. Rokotteiden saatavuus on hyvä, ja lisäksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) lyhensi äskettäin rokotusten suositeltua annosväliä kahdeksasta viikosta kuuteen.

Rämet ottaa kantaa myös rokotuskattavuuden laskentamenetelmiin. Hänen mukaansa rajoitusten purkamiseen riittäisi, että 80 prosenttia täysi-ikäisistä suomalaisista on saanut kaksi rokoteannosta.

– Näkisin, että 12–18-vuotiailla jo ensimmäisen rokoteannoksen jälkeen riski vakavalle tautimuodolle on niin pieni, että se ei johda terveydenhuollon liialliseen kuormittumiseen, Rämet sanoo.

Hallitus on asettanut 80-prosenttisen rokotuskattavuuden edellytykseksi yhteiskunnan avaamiselle.