Suomen Pankin laskelma: Kansallisia koronatukia jaettiin Euroopassa 1 300 miljardia euroa

EU:n jäsenmaat tarttuivat järeisiin tukitoimiin viime vuonna, kun koronapandemia ja sulkutoimet lamauttivat niiden talouksia. Suomen Pankin Euro ja Talous -julkaisussa lasketaan, että kansallisia koronatukia jaettiin yrityksille ja kotitalouksille EU-maissa kaikkiaan noin 1 300 miljardin euron edestä.

Koronatukiohjelmien kokonaislaajuus oli yhteensä yli 2 500 miljardia euroa, kun mukaan lasketaan ylärajaan asti kaikki lainojen takaukset, lyhennysvapaat, verohelpotukset ja suorat avustukset, joita oli ohjelmien puitteissa mahdollista myöntää.

Merkittävä osa rahoituksesta jäi näin ollen käyttämättä. Syitä voivat olla hallinnolliset pullonkaulat, vaikeuksiin joutuneiden yritysten vastahakoisuus ottaa uutta velkaa, tiukat tukikriteerit, kysynnän puute sekä tukiohjelmien ylimitoitus. Kokonaissumma vastaisi 17,5 prosenttia EU:n bruttokansantuotteesta.

Koronatukitoimet olivat suurimpia Italiassa, jossa ne nousivat 38 prosenttiin bkt:sta ja Saksassa, jossa ne vastasivat 21 prosenttia. Suomessa tukien enimmäislaajuus jäi selvästi tämän tason alle.

Artikkelin ovat kirjoittaneet Suomen Pankin neuvonantaja Karlo Kauko sekä ekonomisti Tatu Räsänen. Tiedot perustuvat Euroopan järjestelmäriskikomitean suosituksen puitteissa tehtyyn seurantaan.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut