Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n kesätoimittaja ja -kuvaaja etsivät päijäthämäläisiä saunojia ja saunoja – olisiko sinun lauteillasi tilaa?

Pk-yritysten näkymät kirkastuneet tuntuvasti koronasumun hälvetessä

Pienten ja keskisuurten yritysten tulevaisuudennäkymät ovat kevään jälkeen parantuneet selvästi koronapandemian hellittäessä, ilmenee tuoreesta Pk-yritysbarometristä.

Kyselyyn vastanneissa pk-yrityksissä odotetaan talouden kasvavan tänä ja ensi vuonna hyvää vauhtia. Vastanneista pk-yrityksistä 35 prosenttia arvioi, että talouden suhdanteet paranevat seuraavan 12 kuukauden aikana. Puoli vuotta sitten näin arvioi 26 prosenttia yrityksistä. Huonompia aikoja odotti nyt 13 prosenttia.

– Pk-yrityksillä on nyt luottoa Suomen talouden palautumiseen. Samansisältöistä viestiä saamme myös kuluttajilta. Nämä ovat positiivisia ja tärkeitä viestejä talouden toipumisesta. Taloudet ovat elpymässä myös Suomen kauppakumppanimaissa. Kannustan yrityksiä tarttumaan kiinni talouden kasvuvaiheeseen ja uusiin liiketoimintamahdollisuuksiin, joita markkinoilla avautuu pandemian hellittäessä, sanoi elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) tiedotteessa.

Barometrin mukaan odotukset oman yrityksen liikevaihdon kasvusta ovat vahvistuneet koronaa edeltävälle tasolle.

Myös odotukset yrityksen kannattavuudesta ovat lähestymässä tasoa, jolla ne olivat ennen koronapandemiaa. Kannattavuutta koskevissa odotuksissa heijastuu kuitenkin yhä epävarmuus tulevasta, ja ne jäävät alle pitkän aikavälin keskiarvon.

Epävarmuudesta ei ole päästy

Suomen Yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismanen huomautti, että vaikka talouden toipuminen on nopeaa, liittyy pienten ja keskisuurten yritysten odotuksiin edelleen merkittävää epävarmuutta siitä miten pandemia ja sen seurauksena rajoitustilanne kehittyy.

Barometrin vastauksista ilmeni, että suurempien pk-yritysten odotukset ovat lähitulevaisuuden suhteen valoisammat kuin alle 10 hengen mikroyritysten.

Näkymien paranemisesta huolimatta investoinnit eivät näytä vielä pääsevän vauhtiin. Barometriin vastanneet pk-yritykset arvioivat edelleen vähentävänsä lievästi investointejaan lähiaikoina.

Odotukset henkilöstön määrän kehityksestä nousivat kevääseen verrattuna. Taso on kuitenkin alle normaalin pitkän aikavälin tason. Suuri enemmistö eli reilut 70 prosenttia pk-yrityksistä aikoo säilyttää nykyisen henkilömääränsä.

Yrityksissä ennakoidaan, että tuotantokustannuksiin on luvassa tuntuvaa nousua. Erityisesti raaka-aineiden ja muiden välituotteiden hintojen odotetaan nousevan enemmän kuin aikaisemmin. Suomen Yrittäjien ekonomisti Petri Malinen totesi, että vaikka mahdollisuudet nostaa omien tuotteiden ja palveluiden hintoja näyttävät paranevan, ei kasvu riitä kompensoimaan välituotteiden hintojen nousua.

– Hankalaa on se, että tuotantokustannusten arvioidaan kasvavan voimakkaasti tilanteessa, jossa joudutaan elämään edelleen poikkeuksellisen epävarmoissa olosuhteissa ja aiempaa heikommin taloudellisin puskurein. Tässä tilanteessa syksyn palkkakierrosta ei kannata virittää vain hyvien talouskasvuodotusten perusteella, Malinen varoitteli tiedotteessa.

Suomen Yrittäjien, työ- ja elinkeinoministeriön ja Finnveran teettämän tutkimuksen toteutti Taloustutkimus kesä- ja heinäkuussa. Siihen vastasi lähes 4 600 pienen tai keskisuuren yrityksen edustajaa.