Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Yön uutiskooste | Yhdysvallat kehottaa jälleen kansalaisiaan poistumaan Kabulin lentokentän läheisyydestä, Pedersöressä yli 1 000 neliön suuruinen vanha teurastamo tuhoutuu tulipalossa

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Lapsi kestää harrastustapahtumien peruuntumisen aikuisen tuella

Lapsi selviää pettymyksestä, kun vanhempi kannattelee lasta pettymyksen hetkellä, näin neuvoo lasten kanssa työskentelevä psykologi.

Psykologin mielestä lasta ei voi varjella esimerkiksi harrastusten peruutuksista johtuvilta pettymyksiltä, vaan pettymyksistä ja niiden sietämisen opettelusta voi olla jopa hyötyä.

Pandemia-aikana monet harrastukset kuten pelit ja leirit ovat olleet tauolla koronan tartuntariskin vuoksi. Lapsen näkökulmasta viime vuoden keväällä alkanut rajoitusten sävyttämä ajanjakso on todella pitkä.

Koululaiset ratkovat tutkijoiden kanssa yhteiskunnallisia ongelmia teknologiasuunnittelun avulla

Teknologiaopetuksen rinnalle on kouluissa nousemassa kriittinen teknologiasuunnittelu, jonka tarkoituksena on kertoa koululaisille teknologia-alan mahdollisuuksista, kertoo tietojärjestelmätieteiden professori Netta Iivari Oulun yliopistosta.

Oulun yliopistossa on meneillään teknologiasuunnittelua tukeva tutkimus, joka on osa Suomen Akatemian rahoittamaa Make A Difference -hanketta. Hankkeen tarkoituksena on esimerkiksi opettaa lapsille teknologian roolista yhteiskunnallisten ongelmien ratkaisemisessa. Lisäksi hankkeella halutaan tukea muun muassa tyttöjen hakeutumista teknologia-alalle.

Uusi asumisoikeuslaki muuttaa asuntojen haun järjestysnumerot kaksivuotisiksi

Vuodenvaihteessa voimaantuleva uusi asumisoikeuslaki muuttaa esimerkiksi asuntojen jonottamiseen liittyviä käytäntöjä.

Asumisoikeusasunnot ovat vuokra- ja omistusasumisen välimuotoja. Asunnon saajan on maksettava asunnosta ensin asumisoikeusmaksu, ja asumisen aikana maksetaan kuukausittaista käyttövastiketta. Asuntoja haetaan ja jonotetaan järjestysnumeroilla.

Nykylain mukaan järjestysnumeroiden voimassaoloaikaa ei ole rajattu, ja yhdellä hakijalla voi olla useita numeroita. Uusi laki mahdollistaa vain yhden numeron hakijaa kohden. Tämä numero on voimassa kahden vuoden ajan.

Numeron hakupalvelu muuttuu lain myötä kunnallisesta valtakunnalliseksi. Vuoden 2023 syyskuusta alkaen numeroiden hakupalvelusta vastaa Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Ara.

Pedersöressä yli 1 000 neliön suuruinen vanha teurastamo tuhoutuu tulipalossa - epäillään syttyneen ilotulitteesta

Pohjanmaalla Pedersören kunnassa on syttynyt lauantai-iltana tuleen jo vuosia tyhjillään ollut teollisuushalli, kertoo Pohjanmaan pelastuslaitos.

Alkuyöstä yhden jälkeen rakennus oli ilmiliekeissä ja päivystävän palomestarin mukaan se tulee tuhoutumaan täysin palossa. Noin 1 200 neliömetrin suuruisessa tuotantorakennuksessa on ollut aikoinaan teurastamotoimintaa.

Sammutustyöt kestänevät aamuun saakka. Palo ei ole vaarassa levitä, eikä siitä ole aiheutunut henkilövahinkoja.

Palomestarin mukaan tulipalon epäillään syttyneen ilotulitteesta. Pedersöressä on vietetty lauantaina venetsialaisia.

Yhdysvallat kehottaa jälleen kansalaisiaan poistumaan Kabulin lentokentän läheisyydestä

Yhdysvallat varottaa jälleen uhasta Afganistanin pääkaupungin Kabulin lentokentän läheisyydessä. Yhdysvaltain suurlähetystö Afganistanissa kehottaa Yhdysvaltain kansalaisia poistumaan alueelta.

Torstaina lentokentän lähistöllä tehtiin itsemurhaisku, jossa kuoli ainakin 180 ihmistä ja haavoittui ainakin 200. Kuolleista 13 oli yhdysvaltalaisia sotilaita.

Aiemmin lauantaina Yhdysvaltain presidentti Joe Biden varoitti sotilaskomentajiensa uskovan, että seuraava isku tapahtuisi 24–36 tunnin aikana.

Yhdysvaltain Afganistan-evakuointien päättymisen takaraja on elokuun 31. päivä. Useat muut maat ovat jo lopettaneet evakuointioperaationsa Kabulin lentokentällä. (Lähde: AFP)

Lehti: Britannian ulkoministeriössä on jätetty huomiotta tuhansia sähköposteja, joissa pyydetään apua Afganistanista evakuointia tarvitseville

Britannian ulkoministeriössä on jätetty lukematta tuhansia parlamentaarikoiden ja avustusjärjestöjen lähettämiä sähköposteja, joissa pyydetään apua Afganistanista mahdollisesti evakuointia tarvitseville. Asiasta kertoo brittilehti Observer.

Lehti on saanut nähtäväkseen todisteita siitä, kuinka evakuoitavia käsitteleviin viesteihin käytetyssä virallisessa sähköpostiosoitteessa on ollut viikon mittaan 5 000 lukematonta viestiä.

Lukemattomien sähköpostien joukossa on myös tapauksia, joihin Britannian hallituksen ministerit ovat viitanneet.

Britannia päätti evakuointilentonsa Afganistanin pääkaupungista Kabulista lauantaina noin kaksi viikkoa äärijärjestö Talebanin kaapattua vallan maassa.

Ranska ja Britannia haluavat Kabuliin turvavyöhykkeen humanitääristen operaatioiden suojaamiseksi

Ranska ja Britannia aikovat maanantaina kehottaa YK:ta tekemään työtä sen eteen, että Afganistanin pääkaupunkiin Kabuliin saataisiin luotua eräänlainen turvavyöhyke humanitääristen operaatioiden turvaamiseksi.

Asiasta kertoo Ranskan presidentti Emmanuel Macron, joka painottaa asian tärkeyttä ranskalaislehti Journal du Dimanchessa.

Macronin mukaan turvavyöhyke auttaisi kansainvälistä yhteisöä ylläpitämään painetta Afganistanissa kaksi viikkoa sitten vallan kaapannutta Talebania vastaan.

YK:n turvallisuusneuvoston viisi pysyväisjäsentä, Ranska, Britannia, Yhdysvallat, Venäjä ja Kiina kokoontuvat maanantaina keskustelemaan Afganistanin tilanteesta. (Lähde: AFP)

Suomalaisuimari Lähteenmäki ei saanut kauhottua miesten 50 metrin vapaauinnin finaaliin - alkuerissä 14. sija

Suomalaisuimari Leo Lähteenmäki ei saanut kauhottua miesten S9-luokan 50 metrin vapaauinnin finaaliin Tokion paralympialaisissa. Lähteenmäki oli alkuerien 14:s, kun finaaliin jatkoi kahdeksan parasta.

Omassa alkuerässään suomalainen tuli neljänneksi ajalla 26,64. Kyseisen alkuerän kolme parasta sijaa meni venäläisuimareille.

Tokion paralympialaiset ovat Lähteenmäelle uran toiset. Rio de Janeirossa vuonna 2016 Lähteenmäki jäi paraatimatkallaan 50 metrin vapaauinnissa alkuerien kymmenenneksi.

Lähteenmäen Suomen ennätys 26,01 on vuodelta 2017. Ennätysajallaan hän olisi yltänyt seitsemänneksi ja jatkanut finaaliin.

Ilman Ronaldoa pelannut Juventus taipui sarjanousijalle

Italian Serie A:ssa pelaava suurseura Juventus kärsi shokkitappion sarjanousija Empolille. Ottelu oli Juventukselle ensimmäinen ilman tällä viikolla joukkueen jättänyttä Cristiano Ronaldoa.

Empolin Leonardo Mancuso pääsi tekemään maalin ensimmäisellä puoliajalla, 21. minuutilla. Maali jäi pelin ainoaksi.

Perjantaina uutisoitiin, että jalkapallotähti Ronaldo siirtyy Juventuksesta Englannin Valioliigassa pelaavan Manchester Unitedin riveihin. Portugalilaispelaaja ehti pelata Juventuksessa kolme vuotta.