Sijoitusyhtiö Ahlström Capital kertoo myyvänsä entisen valtionyhtiön, infrastruktuuri-alan palveluyhtiö Destian ranskalaistaustaiselle niin ikään infra-alalla toimivalle Colas -konsernille.
Kaupan odotetaan tapahtuvan vuoden 2021 loppuun mennessä, mutta se edellyttää kilpailuviranomaisten hyväksyntää. Osapuolet ovat päättäneet olla julkistamatta kauppahintaa.
Destia on maanteiden ja rautateiden rakentamisesta ja ylläpidosta tunnettu yhtiö, jonka juuret ovat Tielaitoksessa. Suomen valtio omisti Destian kokonaan vuoteen 2014 asti, jolloin se myytiin Ahlström Capitalille 148 miljoonan euron hintaan.
Vuonna 2020 Destian liikevaihto oli noin 564 miljoonaa euroa, ja viime heinäkuun lopussa se työllisti yli 1 700 ihmistä. Colasin konsolidoitu liikevaihto taas oli 12,3 miljardia euroa, ja se kuuluu Bouygues -konserniin.
Ahlström Capitalin portfolioyhtiöiden liikevaihto oli noin 4,5 miljardia euroa vuonna 2020.
Destian tiestötietotaito kiinnostaa
Colas-konserniin kuuluvan Euroopassa, Lähi-idässä ja Afrikassa toimivan Colas EMEA :n toimitusjohtaja Francis Grass kertoi tiedotustilaisuudessa, että Colas kiinnostui Destiasta pääosin kahdesta syystä: yhtäältä Destialla on Colasia hyödyttävää osaamista, ja toisaalta osto sopii osaksi heidän Pohjoismaihin keskittyvää strategiaansa.
– Destialla on tietotaitoa esimerkiksi tiestön ylläpidosta rankoissa oloissa, joka helpottaa toimintaamme muissa maissa, Grass sanoi.
Hänen mukaansa tarvetta on myös Destian osaamiselle siinä, miten alan toimintaa ja sopimusten toteuttamista digitalisoidaan.
– Meidän (Colasin) on pitänyt sopeutua covid-pandemian aikaan, ja näitä sopeutumisia ja työkaluja tarvitaan covidin jälkeisessä ajassa. Viruksen jälkeinen maailma on selvästi digitalisoitunut maailma. Tästä Destialla on paljon ymmärrystä, Grass sanoi.
Strategiansa perusteella Colas myös etsii pääosin kypsiä markkinoita maissa, joissa infrastruktuurin kehittämisessä on tarpeita ja joissa siihen käytetään rahaa ja vaivaa tulevaisuudessa. Grassin mukaan konsernille on myös tärkeää, että maissa on samankaltaisia arvoja ja asenteita eettisissä kysymyksissä ja säädösten noudattamisessa.
– Tällaisia alueita ovat muun muassa Saksa, Pohjoismaat ja Pohjois-Amerikka. Ne ovat kolme aluetta, joihin keskitymme Ranskan ulkopuolella, hän sanoi.
Ruotsi ja Norja Destian tähtäimessä
Destian toimitusjohtaja Tero Kiviniemi kertoi tilaisuudessa Colasin antavan Destialle kaivattua selkänojaa etenkin Ruotsiin ja Norjaan laajentumisessa.
– Kun miettii tätä sopimusta Destian näkökulmasta, suomalaiselle infrajätille antaa nyt taustatukea kansainvälinen jätti. Nyt voimme toteuttaa strategiaamme vielä nopeammin, hän sanoi.
Suomessa Kiviniemi näki kasvun mahdollisuuksia etenkin energiasektorilla uusiutuvan energian parissa ja junaliikenteessä.
– Junaliikenne on kasvava ala, johon on tulossa paljon investointeja tulevaisuudessa. Siinä Colasin asiantuntemus on hyödyksi.
Junaliikenteen lisäksi Colasin Grass nosti esiin kiertotalouden, louhosten hallinnon ja maantäyttötoimet sellaisina aloina, joilla konsernin tietotaito voisi hyödyttää Destiaa.
Ahlström Capitalin toimitusjohtaja uskoo Destian olevan "hyvissä käsissä"
Ahlström Capitalin toimitusjohtaja Lasse Heinonen ilmaisee olevansa tyytyväinen siihen, miten sijoitusyhtiö ja Destian johto ovat kehittäneet Destiasta "johtavan suomalaisen infra-alan palveluntarjoajan kilpaillulla markkinalla".
– Uuden teollisen omistajan Colasin kanssa yhtiö on hyvissä käsissä seuraavassa kasvuvaiheessaan, Heinonen sanoo.