USA:n presidentti Biden ei kadu päätöstä vetäytyä Afganistanista – Taleban valtasi yhdeksännen maakuntapääkaupungin

Sadat afganistanilaissotilaat ovat antautuneet Talebanille äärijärjestön valtaaman Kunduzin kaupungin lähellä. Asiasta kertoi Kunduzin maakunnan neuvoston jäsen Amruddin Wali uutistoimisto AFP:lle.

Sotilaat vetäytyivät lentokentälle Kunduzin ulkopuolelle sen jälkeen kun Taleban valloitti Afganistanin pohjoisosassa sijaitsevan kaupungin viikonloppuna.

Walin mukaan sotilaat ja poliisit antautuivat Talebanille kaikkine armeijavarusteineen.

Biden kehotti tiistaina Afganistanin johtajia taistelemaan maansa puolesta

Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden ei kadu päätöstään vetää maan joukot pois Afganistanista, vaikka äärijärjestö Taleban on jatkanut valloituksia maassa, kertoo muun muassa BBC . Yhdysvallat on ilmoittanut aiemmin vetävänsä joukkonsa elokuun loppuun mennessä.

Biden kehotti tiistaina Afganistanin johtajia yhdistämään voimansa ja taistelemaan maansa puolesta. Biden vakuutti Yhdysvaltojen pitävän lupauksensa ja antavansa Afganistanille ilmatukea, maksavansa hallituksen sotilaiden palkkoja ja toimittavansa armeijalle ruokaa sekä varusteita. Bidenin mukaan Afganistanin hallituksella on enemmän joukkoja kuin äärijärjestö Talebanilla.

Afganistanin parlamentin jäsen Zabihullah Attiq kertoo uutistoimisto AFP:lle, että Taleban on vallannut Faizabadin kaupungin Afganistanin pohjoisosassa.

Kyseessä on jo yhdeksäs maakuntapääkaupunki, jonka Taleban on vallannut vajaan viikon aikana.

Attiqin mukaan Afganistanin turvallisuusjoukot menettivät kaupungin hallinnan myöhään tiistai-iltana useita päiviä jatkuneiden ankarien taistelujen päätteeksi. Attiq kertoo, että kumpikin osapuoli on kärsinyt taisteluissa raskaita tappioita.

Ainakin 359 000 paennut taisteluja alkuvuoden aikana

Tilanne Afganistanin pohjoisosan merkittävässä keskuksessa Mazar-i-Sharifissa on muuttunut uhkaavaksi, kun Taleban valtasi kaupungin länsipuolella sijaitsevan Sheberghanin ja itäpuolella sijaitsevat Kunduzin sekä Taloqan kaupungit.

YK:n ihmisoikeuskomissaari Michelle Bachelet on varoittanut, että sota voi laukaista uuden humanitaarisen kriisin alueella.

– Mikäli osapuolet eivät palaa neuvottelupöytään ja pääse rauhanomaiseen ratkaisuun, monien afganistanilaisten vaikea tilanne heikkenee entisestään, Bachelet sanoi.

YK:n mukaan ainakin 359 000 ihmistä on joutunut pakenemaan taisteluja tämän vuoden aikana.

Yhdysvaltojen erikoislähettiläs Zalmay Khalilzad on Qatarissa ja on yrittänyt saada Talebania hyväksymään tulitauon. Neuvotteluissa ovat mukana myös Qatarin, Britannian, Kiinan, Pakistanin, Uzbekistanin, YK:n ja Euroopan unionin edustajat.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut