Yön uutiskooste | Pääkaupunkiseudulle ja Kymenlaaksoon uusia rajoituspäätöksiä tänään, Uutissuomalainen: Traficomin vuosia kehittämä mobiiliajokortti ei toteudu, Tsimanouskaja kertoo BBC:lle isoäidin varoittaneen palaamasta

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Pääkaupunkiseudulle ja Kymenlaaksoon uusia rajoituspäätöksiä tänään

Etelä-Suomen aluehallintovirasto antaa tänään päätöksensä pääkaupunkiseudun ja Kymenlaakson uusista rajoituksista.

Uudet rajoitukset tulevat voimaan ensi viikon lauantaina, aluehallintovirasto kertoo Twitterissä.

Päätökset uusista rajoituksista on määrä antaa tänään iltapäivällä.

Pääkaupunkiseutu ja Kymenlaakso ovat siirtyneet koronavirustilanteen leviämisvaiheeseen. Lisäksi leviämisvaiheessa ovat Varsinais-Suomi ja Pirkanmaa, joiden alueelle avit ovat jo antaneet uusia päätöksiä kokoontumisrajoituksista.

Uutissuomalainen: Traficomin vuosia kehittämä mobiiliajokortti ei toteudu

Liikenne ja viestintävirasto Traficomin vuosia kehittämä mobiiliajokortti ei ole toteutumassa, kertoo Uutissuomalainen. Sen sijaan Digi- ja väestötietovirastossa (DVV) ollaan kehittämässä digitaalista identiteettilompakkoa, joka voisi myöhemmin sisältää myös digitaalisen ajokortin.

Mobiiliajokortin kehittäminen maksoi arviolta noin puoli miljoonaa euroa. Valtiovarainministeriöstä ja Traficomista arvioidaan Uutissuomalaiselle, että mobiiliajokortin kehittämistyö ei mennyt hukkaan. Traficomista päällikkö Max Fogdell kuvailee DVV:n ottavan nyt kopin jatkokehityksestä.

Koronan siirtämä Kaivopuiston lentonäytös Helsingissä toteutuu pahentuneessa tartuntatilanteessa

Helsingissä järjestetään tänään suuri Kaivopuiston lentonäytös. Kaivari 21 -yleisötapahtumaa lykättiin kesäkuun alkupuolelta elokuulle koronatilanteen takia. Suomen päivittäiset koronatartunnat ovat kuitenkin nousseet nyt moninkertaisiksi alkuperäiseen näytösajankohtaan verrattuna.

Edellisessä Kaivopuiston lentonäytöksessä vuonna 2017 yleisön määräksi arvioitiin yli satatuhatta ihmistä.

Lentonäytös ja Helsingin kaupunki ovat järjestäneet tämänkertaiseen näytökseen pop up -rokotuspisteen, jossa voi saada ensimmäisen rokoteannoksen.

Kaksipäiväisen Kaivari 21:n näytöslennot lennetään tänään kello 16:n ja 21:n välillä. Taivaalla nähdään niin historiallista lentokalustoa kuin Suomelle tarjolla olevia hävittäjäehdokkaitakin.

KOK mitätöi kahden valkovenäläisen valmentajan akkreditoinnin - yrittivät pakottaa pikajuoksijaa palaamaan kotimaahan

Kansainvälinen olympiakomitea KOK kertoo mitätöineensä kahden valkovenäläisen valmentajan akkreditoinnin ja kehottanut heitä poistumaan Tokion kisakylästä, jossa urheilijat ja valmentajat asuvat.

Valmentajien väitetään yrittäneen pakottaa valkovenäläistä pikajuoksijaa Krystsina Tsimanouskajaa palaamaan takaisin kotimaahan vastoin tahtoa tämän arvosteltua maan urheilujohtoa.

KOK kertoo Twitterissä päätyneensä ratkaisuun turvatakseen Tokiossa yhä olevien valkovenäläisurheilijoiden hyvinvoinnin. (Lähde: AFP)

Valkovenäläinen pikajuoksija Tsimanouskaja kertoo BBC:lle isoäidin varoittaneen palaamasta

Valkovenäläinen pikajuoksija Krystsina Tsimanouskaja kertoo Britannian yleisradio BBC:lle, että hänen isoäitinsä oli kehottanut juoksijaa olemaan palaamatta kotimaahan.

Isoäiti oli soittanut Tsimanouskajan ollessa matkalla lentokentälle. Hän oli kertonut jotain pahaa saattavan tapahtua, jos urheilija palaa Valko-Venäjälle.

Tsimanouskaja oli kritisoinut Tokion olympialaisissa Valko-Venäjän urheilujohtoa sosiaalisessa mediassa, jonka jälkeen olympiajoukkueen johto yritti pakottaa juoksijaa palaamaan Valko-Venäjälle. Tsimanouskaja pyysi lentokentällä viranomaisilta apua, ja lopulta Puola myönsi hänelle humanitaarisen viisumin.

Veli-Matti Partanen yhdeksäs 50 kilometrin kävelyssä, olympiakulta meni Puolaan

Suomen Veli-Matti "Aku" Partanen on sijoittunut yhdeksänneksi miesten 50 kilometrin kävelyssä Tokion olympialaisissa. Puolan Dawid Tomala voitti olympiakultaa ennen Saksan Jonathan Hilbertiä ja Kanadan Evan Dunfeeta.

Partanen oli vielä 40 kilometrin kohdalla mukana mitalitaistelussa, mutta sen jälkeen suomalaisen voimat alkoivat ehtyä. Partanen hävisi olympiavoittaja Tomalalle kaksi minuuttia ja 31 sekuntia.

Muista suomalaisista Jarkko Kinnunen oli 26:s ja Aleksi Ojala 38:s. Kinnunen hävisi Tomalalle yli 14 minuuttia ja Ojala lähes 24 minuuttia.

Perjantaina kilpailevat suomalaisista myös golffarit Matilda Castren ja Sanna Nuutinen, jotka starttasivat kolmannelle kierrokselle aamuyöllä Suomen aikaa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut