Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuliko kotiseudun uutiset luettua viime viikolla? Testaa tietosi uutisvisassa

KOK mitätöi kahden valkovenäläisvalmentajan akkreditoinnit – yrittivät pakottaa pikajuoksijaa palaamaan kotimaahan

Kansainvälinen olympiakomitea KOK on mitätöinyt kahden valkovenäläisen valmentajan akkreditoinnit ja kehottanut heitä poistumaan olympialaisten kisakylästä.

Valmentajakaksikon epäillään yrittäneen pakottaa valkovenäläistä pikajuoksijaa Krystsina Tsimanouskajaa palaamaan takaisin kotimaahan tämän arvostelua maan urheilujohtoa.

Kyseiset valmentajat ovat Artur Shimak ja Juri Maisevitsh. KOK kertoo, että valmentajille annetaan mahdollisuus tulla kuulluksi akkreditointien mitätöintiin liittyen. KOK kuitenkin ilmoittaa, että akkreditointien mitätöimisellä se haluaa turvata Tokiossa yhä olevien valkovenäläisurheilijoiden turvallisuuden ja hyvinvoinnin.

Tsimanouskaja kertoi isoäitinsä varoittaneen kotiinpaluusta

Pikajuoksija Tsimanouskaja kertoo Britannian yleisradio BBC:lle , että hänen isoäitinsä oli kehottanut juoksijaa olemaan palaamatta kotimaahan.

Tsimanouskaja oli kritisoinut Tokion olympialaisissa Valko-Venäjän urheilujohtoa sosiaalisessa mediassa, jonka jälkeen olympiajoukkueen johto yritti pakottaa juoksijaa palaamaan Valko-Venäjälle.

Isoäiti oli soittanut Tsimanouskajan ollessa matkalla lentokentälle. Hän oli kertonut jotain pahaa saattavan tapahtua, jos urheilija palaa Valko-Venäjälle. Isoäiti oli seurannut lapsenlapsensa tilannetta valkovenäläisestä mediasta.

– En voinut uskoa (hänen kertomaansa) ja kysyin, oletko varma. Hän sanoi olevansa varma ja kehotti olemaan palaamatta takaisin, Tsimanouskaja kertoi BBC:lle.

– Se oli syy, miksi hakeuduin poliisin puheille.

Tsimanouskaja oli lentokentällä pyytänyt apua viranomaisilta, jotka auttoivat juoksijaa ja hänet vietiin turvaan Puolan suurlähetystöön Tokiossa. Puola myönsi Tsimanouskajalle humanitaarisen viisumin ja hän saapui Puolan pääkaupunkiin Varsovaan keskiviikkona.

Valko-Venäjän mielenosoitukset jatkuneet vuoden

Valko-Venäjällä on pian vuoden ajan jatkuneet mielenosoitukset, jotka alkoivat vilpillisinä pidettyjen presidentinvaalien jälkeen. Vaalien voittajaksi julistautui maata yksinvaltaisesti vuodesta 1994 hallinnut Aljaksandr Lukashenka.

Tsimanouskaja vakuutti BBC:lle, ettei hän ole "poliittinen toimija" ja haluaa keskittyä urheilu-uraansa.

– En tiedä mitään politiikasta, en ole koskaan ollut mukana siinä, Tsimanouskaja sanoi.

Juoksija lisäsi, että hän haluaisi palata takaisin Valko-Venäjälle, mutta tällä hetkellä se on liian vaarallista. Tsimanouskajan puoliso on myös paennut Puolaan ja saanut humanitaarisen viisumin.

Sen sijaan muut sukulaiset ovat yhä Valko-Venäjällä. Juoksijan vanhemmat voivat hänen tietojansa mukaan hyvin, mutta ovat hermostuneita tilanteesta ja he ovat välttäneet katsomasta tv-uutisia tyttärestään.

– He tuntevat minut, tietävät totuuden ja mitä on tapahtunut. Tsimanouskaja lisäsi.

---

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.