Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Missä ja millainen on oma lähimetsikkösi? Kerro meille lähimetsikkösi merkityksestä

Valko-Venäjän urheilujohtoa arvostelleen pikajuoksija Tsimanouskajan kone laskeutui Puolaan – tutkijan mukaan urheilijan tapaus on esimerkki Valko-Venäjän hallinnon taipumuksesta tehdä virheitä

Valkovenäläinen pikajuoksija Krystsina Tsimanouskaja näytti päässeen keskiviikkona turvallisesti Japanista Euroopan kamaralle.

Puolan apulaisulkoministeri Marcin Przydacz kertoi Twitterissä iltayhdeksän jälkeen Suomen aikaa, että Tsimanouskaja on laskeutunut Varsovaan turvallisesti keskiviikkoiltana. Tsimanouskaja saapui Puolaan Itävallan Wienin kautta.

Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki kuvasi juoksijaa rohkeaksi ihmiseksi, josta pidetään hyvää huolta.

– Voin vakuuttaa, että hän voi luottaa Puolan tukeen ja solidaarisuuteen. Varsovassa hän voi elää vapaasti, ja jos niin haluaa, myös saada lisää apua, pääministeri kirjoitti Facebookissa.

Tsimanouskajan mies on niin ikään lähtenyt Valko-Venäjältä. Perheen on tarkoitus kohdata Puolassa. Puolan edustaja kertoi keskiviikkona iltapäivällä, että myös pikajuoksijan aviomiehelle on myönnetty humanitaarinen viisumi.

"Urheilu on Lukashenkalle pyhä asia"

Valko-Venäjän olympiajoukkueen johdon on kerrottu yrittäneen pakottaa pikajuoksijansa palaamaan Valko-Venäjälle sen jälkeen, kun juoksija oli kritisoinut maan urheilujohtoa. Kansainvälinen olympiakomitea tutkii tapausta.

Valko-Venäjän opposition mukaan maan olympiaurheilun johto tulisi sulkea kisoista, minkä jälkeen urheilijat voisivat kilpailla edustamatta enää Valko-Venäjää.

Ulkopoliittisen instituutin vanhemman tutkijan Ryhor Nizhnikaun mukaan Valko-Venäjän urheiluviranomaiset, joita ei voi erottaa muusta valtionhallinnosta, painostivat Tsimanouskajaa aivan kuin oltaisiin oltu Valko-Venäjällä eikä Japanissa.

Tutkijan mukaan tapauksella voi olla suuret seurausvaikutukset, jos Kansainvälinen olympiakomitea päättäisi taata valkovenäläisille urheilijoille mahdollisuuden harjoitella ja kilpailla myös muuten kuin Valko-Venäjän lipun alla.

– Se olisi iso isku vasten (Aljaksandr) Lukashenkan kasvoja, jolle urheilu on pyhä asia, Nizhnikau kuvailee.

Oikeudenkäynti passinsa repinyttä oppositioaktivistia vastaan alkoi

Tsimanouskajan vaino on vain yksi esimerkki monista tavoista, joilla Valko-Venäjän johto pyrkii nyt tiukentamaan opposition liikkumatilaa.

Keskiviikkona maassa alkoi jälleen uusi oikeudenkäynti maan hallintoa vastustavia oppositioaktivisteja vastaan. Tällä kertaa tuomiolla oli Maryja Kalesnikava, jonka viranomaiset sieppasivat viime syksynä ja yrittivät viedä maanpakoon Ukrainaan. Kalesnikava kuitenkin repi passinsa rajalla, mistä lähtien hän on ollut vangittuna Valko-Venäjällä.

Toinen syytetyistä on pian Kalesnikavan sieppauksen jälkeen kiinni otettu juristi Maksim Znak, joka kuului niin ikään opposition johtoryhmään. Kalesnikavaa ja Znakia syytetään muun muassa vehkeilystä vallan anastamiseksi maassa. Heidän toteamistaan syyllisiksi sekä pitkää vankeustuomiota pidetään jo etukäteen itsestään selvänä.

Tiistaina taas Valko-Venäjältä paenneita tukevan kansalaisjärjestön johtaja Vitali Shishov löydettiin kuolleena Kiovasta Ukrainassa. Poliisin mukaan Shishov löytyi tiistaina hirrestä kiovalaisesta puistosta. Murhatutkinnan avannut poliisi selvittää, onko kyse lavastetusta itsemurhasta.

Ukraina ilmoitti keskiviikkona lisäävänsä maassa olevien valkovenäläisten maanpakolaisten suojelua.

- - - -

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.