Valko-Venäjältä pakenevia tukevan kansalaisjärjestön johtaja löytyi kuolleena – poliisi on aloittanut tapauksesta murhatutkinnan

Ukrainassa maanantaista saakka kadoksissa ollut valkovenäläinen oppositiovaikuttaja Vitali Shishov, 26, löytyi tiistaina hirrestä kiovalaisesta puistosta, kertoi Ukrainan poliisi. Murhatutkinnan avannut poliisi selvittää muun muassa, onko kyse lavastetusta itsemurhasta.

Shishov katosi ollessaan lenkillä. Aiemmin valkovenäläinen toimittaja Tadeusz Giczan kertoi Twitterissä , että kadonneen ystävät olivat kertoneet Shishovia seuratun kun tämä kävi lenkillä.

Oppositiolähteiden vahvistamattomien tietojen mukaan Shishovin nenä oli murtunut ja hänen kasvoissaan oli mustelmia, kun poliisit löysivät ruumiin.

Shishov johti järjestöä joka muun muassa auttoi Valko-Venäjältä Ukrainaan lähteneitä löytämään työpaikan ja asunnon sekä järjesti Valko-Venäjän hallinnon vastaisia mielenilmauksia.

Järjestön lausunnon mukaan ei ole epäilystäkään siitä, etteikö Shishovin kuoleman takana olisi Valko-Venäjän tiedustelupalvelu ja maata itsevaltaisesti johtava Aljaksandr Lukashenka.

YK kehotti Ukrainan viranomaisia tutkimaan Shishovin kuoleman perusteellisesti ja puolueettomasti.

– Tämä lisää entisestään huoltamme siitä, mitä Valko-Venäjällä tapahtuu. Tilanne on selkeästi huonontumassa, sanoi YK:n ihmisoikeusjärjestön edustaja Marta Hurtado.

Maanpaossa oleva oppositiojohtaja Svjatlana Tsihanouskaja lähetti suruvalittelunsa Shishovin perheelle Telegram-palvelun välityksellä.

– Edes ulkomailla valkovenäläiset eivät ole turvassa, niin kauan kun heitä vastaan haudotaan kostoa ja totuus pyritään kätkemään pääsemällä eroon todistajista, Tsihanouskaja kirjoitti.

Oppositiojohtaja kiitti samalla Ukrainan viranomaisia murhatutkinnan aloittamisesta.

Monet valkovenäläiset ovat paenneet maastaan sen jälkeen, kun Lukashenkan hallinto aloitti väkivallan mielenosoittajia vastaan vilpillisten presidentinvaalien jälkeen vajaa vuosi sitten. Ukrainan ohella monet valkovenäläiset ovat suunnanneet Puolaan ja Liettuaan.

Pikajuoksija odottaa lähtöä Puolaan

Samaan aikaan Tokion olympialaisissa Valko-Venäjän olympiajoukkueen johdon syytetään yrittäneen pakottaa pikajuoksijansa Krystsina Tsimanouskajan palaamaan Valko-Venäjälle sen jälkeen kun juoksija oli kritisoinut maan urheilujohtoa.

– Lukashenkan hallinto pyrki jälleen harjoittamaan valtioiden rajoja ylittävää sortoa yrittäessään pakottaa Tsimanouskajan lähtemään sananvapautensa käyttämisen vuoksi. Tällaiset toimet rikkovat olympialaisten henkeä, kommentoi Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken tapahtunutta Twitterissä .

Puola on myöntänyt maahantuloviisumin valkovenäläiselle pikajuoksijalle humanitaarisin perustein, kertoi maan ulkoministeriö maanantaina. Puolan median mukaan Tsimanouskajan odotetaan matkustavan Japanista Puolaan vielä tämän viikon aikana, mahdollisesti jo keskiviikkona.

Juoksijan mies ja lapsi ovat niin ikään lähteneet Valko-Venäjältä ja ovat parhaillaan Kiovassa. He uskoivat tapaavansa Tsimanouskajan vielä kuluvan viikon aikana.

---

Korjattu aiempaa uutista klo 10.13: Jutussa käytettiin aiemmin muotoilua hirttäytyneenä, vaikka poliisi tutkii asiaa murhana. Jutun muotoiluja korjattu tältä osin.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut