Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

FT: Pfizer ja Moderna nostavat koronarokotteidensa hintoja uusimmassa EU-sopimuksessa

Lääkeyhtiöt Pfizer ja Moderna korottavat koronarokotteidensa hintoja uusimmissa Euroopan unionin kanssa solmituissa sopimuksissa, kertoo yhdysvaltalaislehti Financial Times .

Pfizer nostaa rokotteensa hintaa yli neljänneksellä ja Moderna yli kymmenesosalla.

Pfizerin rokotteen hinta on nyt 19,5 euroa aiempaan 15,5 euroon verrattuna, kertoo Financial Times näkemiensä sopimusten osien perusteella. Modernan rokotteen hinta nousee 19 eurosta noin 21,5 euroon.

Pfizerin ja Biontechin sekä Modernan etu on, että niiden mrna-rokotteet ovat osoittautuneet rokotetutkimuksissa kilpailijoidensa Astra Zenecan ja Johnson & Johnsonin adenovirusvektorirokotteita tehokkaammiksi. Jälkimmäisiin on liitetty myös epäilyjä harvinaisista, mutta vakavista veritulpista.

Yhtiöt käyttivät neuvotteluissa hyödykseen markkina-asemaansa ja nostivat toimiviksi todettujen rokotteiden arvoa, kertoi neuvotteluita lähellä oleva lähde lehdelle.

Pfizerin ja Modernan odotetaan myyvän tämän vuoden aikana kymmenien miljardien eurojen edestä koronarokotteita. Ensi vuonna myynnin odotetaan vain kasvavan.

Rokotteiden hintojen noususta kertoi aiemmin Helsingin Sanomat .

AFP: Saksa suunnittelee riskiryhmäläisille tehosterokotuksia syksyllä

Saksa suunnittelee koronarokotteen ylimääräisen tehosteannoksen tarjoamista ikääntyneille ja muille riskiryhmiin kuuluville 1. syyskuuta alkaen, käy puolestaan ilmi uutistoimisto AFP:n näkemästä asiakirjaluonnoksesta.

Lisäannoksen antamista perustellaan viimeaikaisilla tutkimuksilla, joiden mukaan rokotteen antama suoja heikkenee ajan mittaan.

Suunnitelmaluonnoksen mukaan tehosterokotteen voisi saada lääkäriltä tai hoivakodeissa kiertäviltä rokottajilta.

AFP:n mukaan suunnitelmassa suositellaan myös 12–17-vuotiaiden rokotusten edistämistä. Tällainen suositus menisi askeleen pidemmälle kuin maan rokoteviranomaisen aiempi ohjeistus.

Lasten ja nuorten rokottaminen "auttaisi merkittävästi turvallista paluuta kouluun kesälomien jälkeen", suunnitelmassa todetaan.

Terveysministeri Jens Spahnin ja Saksan osavaltioiden terveysministereiden odotetaan viimeistelevän suunnitelma kokouksessaan maanantaina.

12 - 17-vuotiaista viidesosalla rokote

Luonnoksen mukaan kaikki maan rokotuskeskukset avattaisiin myös 12–17-vuotiaille. Kouluissa ja yliopistoissa pitäisi myös tarjota rokotteita, luonnoksessa todetaan.

Saksan rokotekomissio (STIKO) suositteli kesäkuussa koronarokotetta 12–17-vuotiaille vain, jos heillä on perussairauksia tai he asuvat riskiryhmään kuuluvan kanssa. 12–17-vuotiaat saavat kuitenkin ottaa rokotteen, vaikka nämä ehdot eivät täyttyisi.

Rokotekomission mukaan yleisempään suositukseen tarvittaisiin enemmän tutkimustietoa.

Terveysministeri Spahn kertoi lauantaina Twitterissä , että Saksan 12–17-vuotiaista viidesosa on saanut ensimmäisen rokoteannoksen.

– Rokotteita on riittävästi kaikille ikäryhmille: jokainen, joka haluaa, voi saada rokotteen, Spahn kirjoitti.

Euroopan lääkevirasto (EMA) on hyväksynyt Pfizerin ja Biontechin sekä Modernan rokotteet käyttöön kaikille yli 12-vuotiaille.

Saksan tautitilanne on tällä hetkellä suhteellisen rauhallinen moneen naapurimaahan verrattuna, mutta herkästi tarttuva deltamuunnos on saanut tartuntaluvut viime viikkoina nousuun.

Hidastuva rokotustahti on myös herättänyt maassa huolta viime aikoina. Noin 52 prosenttia Saksan väestöstä on tähän mennessä saanut täyden rokotussarjan.