Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuliko kotiseudun uutiset luettua viime viikolla? Testaa tietosi uutisvisassa

Vapaaehtoisten kirjeet tuovat toivoa Venäjän eristetyille poliittisille vangeille – ja myös suojelevat vankeja kaltoinkohtelulta

Venäläinen oppositioaktivisti Konstantin Kotov vietti yli vuoden telkien takana osallistuttuaan hallinnon vastaisiin protesteihin vuonna 2019.

Kotov oli vangittuna tiukassa eristyksessä, mutta yksi asia toi hänelle toivoa – vapaaehtoisten kirjoittamat tukikirjeet vankilaan.

Joulukuussa vapautettu 36-vuotias Kotov kertoo, että hänen saamansa kirjeet estivät häntä romahtamasta lopullisesti, sillä muita vankeja kiellettiin puhumasta hänen kanssaan.

– Kirjeiden saaminen oli aina ilon hetki. Se auttoi minua säilyttämään sisäisen vapauden tunteen, jonka he yrittivät minulta viedä, hän kuvaa uutistoimisto AFP:lle.

Kotov istui tuomionsa pahamaineisessa Pokrovin vankilassa, jossa istuu myös parhaillaan Venäjän ehkä tunnetuin poliittinen vanki, oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi. Navalnyi on kuvannut leiriä "keskitysleiriksi".

Myös Navalnyi itse on kannustanut tukijoitaan kirjoittamaan poliittisille vangeille, jotta nämä eivät tuntisi oloaan yksinäiseksi.

Sensuuri tiukkaa

Venäjän vankiloissa niin puhelinsoitot kuin vierailut ovat hyvin rajoitettuja. Säännöt ovat erityisen tiukkoja poliittisille vangeille.

Siksi vapaaehtoisten poliittisille vangeille kirjoittamat kirjeet ovat nousseet tärkeään rooliin.

– Ne ovat erittäin tärkeä tuen osoittamisen muoto, sanoo vankeja tukevan Venäjä telkien takana -vapaaehtoisryhmän johtaja Olga Romanova.

Myös kirjeitä kuitenkin valvotaan tarkasti, ja niistä sensuroidaan esimerkiksi poliittista sisältöä.

Kotovin vanginvartijat kyllästyivät kirjeiden jatkuvaan sensurointiin ja ehdottivat tälle parempia vankilaoloja, jos tämä lopettaisi kirjeisiin vastaamisen. Kirjeiden tärkeydestä kertoo se, että Kotov kieltäytyi ehdotuksesta.

Keino protestoida hiljaisesti

Vapaaehtoisille on tarvetta, sillä vankien määrä on kasvanut viime vuosina. Entisen Neuvostoliiton maissa toimiva ihmisoikeusjärjestö Memorial arvioi, että vankeja on ainakin yli 300.

Moskovalainen entinen yliopiston opettaja Irina Vladimirova on yksi monista vapaaehtoisista, jotka kirjoittavat poliittisille vangeille. Osoitteet hän saa sosiaalisesta mediasta aktivistien kautta.

Vladimirova on kirjoittanut jo 600 kirjettä vangeille viimeisen kuuden vuoden aikana. Hänen mukaansa kyse on myös hänen omasta henkilökohtaisesta tavastaan protestoida.

– Teen mitä pystyn, eli kirjoitan kirjeitä, hän sanoo.

Kirjeisiin Vladimirova kirjoittaa rohkaisevia sanoja. Hän myös liittää mukaan ylimääräisen kirjekuoren ja postimerkkejä, jotta vangit voivat vastata hänelle.

Yksi hänelle vastanneista on historioitsija Juri Dmitrijev. Stalinin uhreja Karjalassa tutkinut Dmitrijev kärsii 13 vuoden vankeusrangaistusta "lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä". Dmitrijevin tukijat pitävät syytteitä tekaistuina ja poliittisina.

– Hän (Dmitrijev) sanoi minulle, että minun ei tulisi olla huolissani, Vladimirova sanoi.

"Mitä enemmän kirjeitä vanki saa, sitä enemmän turvassa hän on"

Tuen osoittamisen lisäksi kirjeillä on toinen tarkoitus. Niiden katsotaan voivan suojella vankeja vanginvartijoiden väkivallalta, sanoo vankeja tukevan vapaaehtoisryhmän Romanova.

Romanovan mukaan vanginvartijat ovat varovaisempia sellaisten vankien kanssa, joilla on jatkuvaa kontaktia ulkomaailmaan.

– Mitä enemmän kirjeitä poliittinen vanki saa, sitä enemmän turvassa hän on, Romanova sanoo.