Myanmarissa puoli vuotta sitten vallan kaapannut sotilasjuntta ilmoitti sunnuntaina jatkavansa vallassa vielä kaksi vuotta. Juntan komentaja Min Aung Hlaing kertoi televisiolähetyksessä, että maan poikkeustila päättyisi elokuussa 2023, minkä jälkeen maassa voidaan järjestää demokraattiset vaalit.
Sotilasjuntta myös ilmoitti nimittäneensä komentaja Min Aung Hlaingin pääministeriksi johtamaan maan väliaikaista hallitusta.
Poikkeustilan jatkaminen venyttää juntan valtakautta, sillä se ilmoitti vallankaappauksen yhteydessä helmikuussa, että vaalit järjestettäisiin jo vuoden päästä.
Sotilasvallankaappausta ja maata johtaneen Aung San Suu Kyin pidätystä on seurannut paikoin laajojakin mielenosoituksia, joita juntta on tukahduttanut väkivaltaisesti. Paikallisen järjestön mukaan mielenosoituksissa on saanut surmansa jo yli 900 ihmistä.
Myös sunnuntaina mielenosoittajajoukot olivat useissa kaupungeissa kaduilla vastustamassa puoli vuotta sitten tapahtunutta vallankaappausta.
Maa sekasortoisessa tilassa
Vallankaappaus on muutoinkin ajanut Myanmarin sekasortoiseen tilaan. Junttaa vastustetaan laajana rintamana lakoilla, jotka ovat suistaneet maan talouden syvään alhoon. Maailmanpankin arvion mukaan Myanmarin talous voi supistua peräti 18 prosenttia tänä vuonna.
Myös maan kyky taistella voimalla leviävää koronavirusta vastaan on heikentynyt terveydenhuoltojärjestelmää vaivaavan henkilökuntapulan takia. Pula johtuu osin siitä, että vallankaappausta vastustaneet hoitajat ja lääkärit on erotettu tehtävistään.
Juntta väittää vaaleja vilpillisiksi
Juntta perusteli valtaannousuaan väittämällä, että viime vuonna järjestetyt vaalit olivat vilpilliset. Aung San Suu Kyin puolue voitti vaalit selvästi.
Tarkkailijajärjestöjen mukaan vaalien vilpillisyydestä ei ole näyttöä.
Aung San Suu Kyi on ollut pidätettynä vallankaappauksesta lähtien. Häntä syytetään monista eri asioista, muun muassa koronarajoituksien rikkomisesta. Häntä uhkaa jopa kymmenen vuoden vankeus.