Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Biden ilmoitti USA:n sotilasoperaatioiden päättymisestä Irakissa

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on ilmoittanut virallisesti, että maan taisteluoperaatiot Irakissa päättyvät vuoden loppuun mennessä. Biden kommentoi asiaa tavatessaan Irakin pääministerin Mustafa al-Kadhimin Washingtonissa maanantaina paikallista aikaa.

Biden painotti, että Yhdysvaltain operaatio Irakissa muuttuu. Hänen mukaansa yhdysvaltalaiset ovat myös vastedes käytettävissä muun muassa sotilaskoulutuksessa, mutta eivät taisteluoperaatioissa.

– Luulen, että asiat menevät hyvin. Roolimme Irakissa on ... olla käytettävissä jatkamaan kouluttamista, auttamista ja (terroristijärjestö) Isisin hoitamista, jos se saapuu. Mutta vuoden loppuun mennessä emme ole mukana taisteluoperaatioissa, presidentti sanoi.

Yhdysvalloilla on Irakissa vielä noin 2 500 sotilastaan.

Ratkaisu on osa Yhdysvaltain tavoitetta päästä irti Irakin ja Afganistanin pitkittyneistä sotilasoperaatioista, jotka Yhdysvallat aloitti vuosituhannen alussa syyskuun 11. päivän terrori-iskujen jälkeen.

Huolena Iran ja Isis

Yhdysvallat käänsi Irakin-politiikkansa painopistettä 18 vuotta sen jälkeen, kun sen johtama koalitio hyökkäsi Irakiin presidentti Saddam Husseinin kaatamiseksi. Myöhemmin Yhdysvaltain johtama koalitio taisteli maassa islamilaisia ääriliikkeitä vastaan.

Yhdysvallat kertoo auttavansa nyt Irakissa esimerkiksi sähköistämisessä, talouden yksityisen sektorin kehittämisessä sekä koronaviruksen torjunnassa.

Noin 500 000 Irakiin luvattua koronavirusrokotteen annosta "on perillä parissa viikossa", Biden lupasi al-Kadhimille Valkoisessa talossa.

Biden painotti myös Yhdysvaltojen tukea Irakin lokakuun vaaleille sanomalla, että Washington tekee tiivistä yhteistyötä Irakin hallinnon, Persianlahden yhteistyöneuvoston ja YK:n kanssa varmistaakseen vaalien oikeudenmukaisuuden.

Washingtonin tärkein huolenaihe Irakissa on antaa riittävästi tukea Irakin turvallisuusjoukoille taisteluun Isisin jäänteitä vastaan. Yhdysvallat pyrkii niin ikään vaimentamaan Iranin vaikutusvaltaa Irakissa.

Yhdysvaltain ulkoministeriö korosti julkilausumassa Bidenin ja al-Kadhimin tapaamisen yhteydessä, että Yhdysvallat kunnioittaa Irakin suvereniteettia.