Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Missä ja millainen on oma lähimetsikkösi? Kerro meille lähimetsikkösi merkityksestä

Saksa saattaa rajoittaa rokottamattomien kontakteja, jos tartuntojen nousu jatkuu

Saksassa saatetaan asettaa uusia rajoituksia niille, joita ei ole rokotettu koronavirusta vastaan. Näin tehdään, mikäli tartuntojen määrä jatkaa nousuaan. Asiasta kertoi Bild am Sonntag -lehden haastattelussa liittokansleri Angela Merkelin kansliapäällikkö Helge Braun sunnuntaina.

Tällä hetkellä Saksassa pääsee esimerkiksi ravintoloihin, elokuvateattereihin ja urheilukatsomoihin tuoreella negatiivisella testituloksella, tai jos on täysin rokotettu.

Jos tartunnat jatkavat nousuaan, rokottamattomien ihmisten on vähennettävä kontakteja, Braun sanoi. Se voisi hänen mukaansa tarkoittaa, ettei esimerkiksi ravintolaan enää pääsisi rokottamattomana, vaikka kävisi koronatestissä.

Terveysministeri Jens Spahn sanoi jo aiemmin heinäkuussa, että rokotetuilta ei aiota Saksassa vaatia täyttä koronasulkua, jos maassa nousee uusi epidemia-aalto.

Saksan tartuntaluvut ovat olleet moneen muuhun Euroopan maahan verrattuna kesän aikana matalalla, mutta parin viime viikon aikana tartunnat ovat lisääntyneet. Nousua selittää suureksi osaksi herkemmin tarttuva deltamuunnos.

Merkel kehotti menneellä viikolla mahdollisimman monia saksalaisia ottamaan rokotuksen ja ilmaisi huolensa tartuntojen suunnasta.

Vajaat 61 prosenttia Saksan väestöstä oli sunnuntaihin mennessä saanut vähintään yhden koronarokotteen, ja noin 49 prosenttia oli täysin rokotettu.

Ranskassa väännetään rokotuspassista

Ranskassa puolestaan parlamentin molemmissa kamareissa etsittiin sunnuntaina sopua siihen, millä säännöillä niin sanottu terveyspassi toimisi maassa jatkossa. Passi on todistus saaduista rokotuksista, negatiivisesta koronatestistä tai hiljattain sairastetusta taudista. Passin käyttöä aiotaan laajentaa museoista ja elokuvateattereista esimerkiksi kahviloihin, ravintoloihin ja ostoskeskuksiin.

Presidentti Emmanuel Macronin hallinto pyrkii käyttämään passia pontimena, jolla entistä suurempi määrä ihmisiä saataisiin rokotusten piiriin.

Passin käytön laajennus ei ole läpihuutojuttu. Parlamentin ylähuoneessa oikeisto-oppositio on ehdottanut passiin lievennyksiä kansalaisten perusoikeuksiin vedoten. Sen mukaan alaikäisiltä ei pitäisi vaatia passia. Myös ostoskeskukset ja kahviloiden terassit tulisi jättää vapaaseen käyttöön.

Lauantaina noin 160 000 ihmistä osoitti mieltään eri puolilla Ranskaa erilaisia koronarajoituksia vastaan.