Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Missä ja millainen on oma lähimetsikkösi? Kerro meille lähimetsikkösi merkityksestä

Ranskassa elokuvateatteriin ja tapahtumiin menijöiltä kysytään nyt "terveyspassia", Norjassa viiden miljoonan annetun rokotteen raja ylittymässä

Ranskassa elokuvateatterit, museot ja urheilutapahtumapaikat alkoivat keskiviikkona pyytää vierailijoilta todistusta joko saadusta koronavirusrokotteesta tai negatiivisesta koronatestituloksesta. Niin kutsuttu terveyspassi vaaditaan kaikkiin tapahtumiin tai paikkoihin, joissa on yli 50 ihmistä.

Passin käyttö laajenee myöhemmin ravintoloihin, kahviloihin ja ostoskeskuksiin sekä esimerkiksi kaukojuniin. Syyskuussa rokotukset ovat pakollisia terveyden- ja vanhustenhoidon henkilökunnalle.

Pääministeri Jean Castex puolusti arvostelua herättänyttä passikäytäntöä keskiviikkona sanomalla, että valtaosa keskiviikkona raportoiduista 21 000 uudesta tartunnasta oli ihmisillä, joita ei ollut rokotettu. Hänen mukaansa passin tarkoitus on välttää neljäs maanlaajuinen koronasulku.

Käytäntöä on kritisoitu kansalaisvapauksien rajoittamisesta.

Kolme neljäsosaa 5,3 miljoonasta norjalaisesta on saanut nyt vähintään yhden annoksen koronarokotetta

Norjassa annettujen koronarokotteen annosten yhteismäärän odotettiin ylittävän viiden miljoonan rajan keskiviikkona. Pääministeri Erna Solberg iloitsee maan rokotusasteesta ja -asenteesta.

Norja on maan hallituksen mukaan maailman kärjessä siinä, kuinka suuri osa väestöstä haluaa ottaa koronarokotteen. Kyselyyn vastannaista 93 prosenttia sanoi tahtovansa ottaa rokotteen.

Solberg painottaa, että tämä on tie ulos rajoituksista.

Kolme neljäsosaa 5,3 miljoonasta norjalaisesta on saanut nyt vähintään yhden annoksen koronarokotetta. Maa aikoo tarjota ensimmäisen rokotepiikin kaikille yli 18-vuotiaille ennen elokuun loppua.

Huijarit myivät Ugandassa väärennettyjä koronarokotteita - monissa ruiskuissa oli pelkkää vettä

Itäisessä Keski-Afrikassa Ugandassa ainakin 800 ihmistä on saanut väärennetyn koronavirusrokotteen. Osalle huijatuksi tulleista on annettu rokotteen sijaan vettä.

Asiasta kertoivat maan viranomaiset keskiviikkona.

Väärennettyjä rokotteita annettiin touko-kesäkuussa, kun uusien tartuntojen määrä nousi maan ennätyslukemiin, noin 1 700 tapaukseen päivässä. Maan terveysviranomaisten mukaan huijarit kohdistivat toimintansa ihmisiin, jotka olivat valmiina maksamaan rokotteestaan, kun niitä oli saatavilla vain vähän.

Johtava terveysviranomainen Warren Naamara kertoi uutistoimisto AFP:lle, että rahanahneet ihmiset huijasivat kansalaisia ottamaan väärennetyn rokotteen. Warrenin mukaan kaksi terveydenhoidon työntekijää on pidätetty ja yhtä lääkäriä etsitään.

Väärennetyn rokotteen saaneilla ei kuitenkaan ole syytä huoleen, sillä testien perusteella huijatuille ei annettu mitään haitallista ainetta ja joissakin ruiskuissa oli pelkkää vettä.

Viranomaisten mukaan huijarit veloittivat väärennetyistä rokotteista 20–100 euroa. Virallisilla rokotuspaikoilla annetaan käyttöön hyväksyttyjä rokotteita ilmaiseksi.

Sen jälkeen kun Ugandan koronavirustilanne huononi viime kuun puolivälin tienoilla, maahan asetettiin tiukkoja rajoituksia. Sen jälkeen luvut ovat olleet laskussa, ja esimerkiksi keskiviikkona uusia tapauksia kerrottiin olleen noin 250.