Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

MaRa kantelee KymSoten toiminnasta eduskunnan oikeusasiamiehelle

Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry tekee kantelun eduskunnan oikeusasiamiehelle Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän KymSoten riittämättömistä koronatoimista Vaalimaan raja-asemalla.

MaRa sanoo tiedotteessa, että KymSoten alimitoitetun resurssoinnin takia 800 EM-kisoissa käynyttä matkustajaa päästettiin Suomeen vapaasti.

MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi katsoo, että KymSoten ja muiden viranomaisten tiedossa oli, että kisoista palaaminen painottuu tiistaipäivään ja -iltaan 22. kesäkuuta, mutta tästä huolimatta ruuhka-aikana paikalla oli riittämätön määrä henkilökuntaa.

Lapin mukaan KymSoten laiminlyönnit käänsivät tartunnat kasvuun.

– Tämän takia Uudenmaan maakunnan ravintola- ja kokoontumisrajoitukset jäivät kireiksi ja osassa Varsinais-Suomen ja Päijät-Hämeen kuntia tapahtuma-alan rajoituksia kiristettiin. Nyt näyttää siltä, että myös muiden maakuntien ravintola- ja kokoontumisrajoituksia kiristetään. Toimialan yrityksille aiheutuvat myynnin menetykset ovat vähintään useita kymmeniä miljoonia euroja yksin Uudellamaalla, Lappi sanoo tiedotteessa.

"Ohjeistimme omaehtoisesta karanteenista ja testauksesta"

KymSoten hallintoylilääkäri Kari Kristeri sanoo, että oletettavissa oli, että kisaturisteiksi Pietariin lähtevät myös sieltä palaavat. Yllätys oli hänen mukaansa kuitenkin se, että suuri osa kisaturisteista palasi päivä kisan jälkeen ja juuri ennen raja-aseman sulkemista.

– Jos olisimme tienneet, olisimme voineet ohjeistaa matkailijoita tulemaan toisen, vähemmän ruuhkautuneen rajanylityspaikan kautta tai jotenkin aikatauluttamaan tulemista ja järjestää myös enemmän testauskapasiteettia, Kristeri sanoo.

Kristerin mukaan he myös yrittivät selvittää, milloin turistit olisivat palaamassa.

Hän kuitenkin painottaa, että rajalla noudatettiin Aluehallintoviraston ohjeita. Hän sanoo, että ohjeistukset mahdollistavat sen, että kun ruuhkahuippuja tulee, terveystarkastusta ei tarvitse tehdä rajalla, vaan se voidaan tehdä maahantulijan kotipaikkakunnalla.

Hän sanoo, että maahantulijoita opastettiin ja ohjeistettiin pysymään omaehtoisessa karanteenissa ja menemään heti ensimmäiseksi testiin, kun he pääsevät kotipaikkakunnalle.

– Tällaisessa tilanteessa näin kuuluu toimia. Valitettavaa on se, että meidän tietojen mukaan ihan kaikki eivät näitä karanteeniohjeita ottaneet riittävän tosissaan ja jonkin verran tartuntoja on päässyt leviämään, Kristeri sanoo.

Kymsote: Vaalimaalla toimittiin EM-kisaturistien kanssa Avin ohjeiden mukaan – Jos rajalla tulee ruuhkaa, voidaan tarvittaessa pyytää apua ministeriöltä