Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Missä ja millainen on oma lähimetsikkösi? Kerro meille lähimetsikkösi merkityksestä

Anonyymi sometili julkaisi viikonlopun aikana kymmeniä paljastuksia suomalaisissa punkpiireissä tapahtuvasta hyväksikäytöstä ja ahdistelusta – suosittu yhtye perui kaikki keikkansa

Viime viikolla Instagramissa aktivoitunut @punkstoo-tili on julkaissut perjantaista alkaen lähes sata anonyymia kirjoitusta, jotka liittyvät suomalaisissa punkpiireissä tapahtuneeseen seksuaaliseen hyväksikäyttöön ja häirintään. Paljastusten joukossa kerrotaan useista vakavista rikoksista, kuten raiskauksista.

@Punkstoon nimi viittaa Nälkä-musiikkilehdessä vuonna 2018 julkaistuun samannimiseen artikkeliin, jossa kirjoitettiin "itseään tasa-arvoisena pitävän punk-skenen sisällä piilevästä syrjinnästä, seksismistä ja sovinismista". @Punkstoo-tilin toiminnasta kertoi ensin Rumba.

Jotkut @punkstoo-tilillä julkaistut kirjoitukset vaikuttavat kohdistuvan Pää Kii -yhtyeen keulahahmona tunnettuun Teemu Bergmaniin. Bergmanin nimeä ei ole julkaistu @punkstoosta löytyvissä kirjoituksissa, vaan tilin ylläpitäjille lähetetyistä viesteistä on peitetty nimet. Bergman kommentoi asiaa maanantaina itse Pää Kii -yhtyeen Facebook-tilillä.

– Pahoittelen kaikille loukkaamilleni ihmisille huonoa ja välinpitämätöntä käytöstäni. Törkeät minua vastaan esitetyt rikossyytteet kuitenkin kiistän. Asianajajani Hannu Kaitaluoma kommentoi asioita tästä eteenpäin kunhan saa perehdyttyä materiaaliin. PÄÄ KII:n sovitut esiintymiset on peruttu, Bergman kirjoittaa.

Jo ennen Bergmanin julkaisua esimerkiksi Olarin Panimolla järjestettävä Ehdottoman maanalaista -festivaali kertoi, että tapahtumaan palkatun artistin esiintyminen on peruttu @punkstoo-tilin julkaisemien paljastusten takia.

Lappeenrannassa järjestettävä LPRHC Fest -festivaali kertoi maanantaina Facebookissa, että viikonlopun aikana esille tulleiden syytösten takia tapahtuma katsoo parhaaksi, ettei Pää Kii esiinny festivaaleilla.

Myöhemmin asianajaja Kaitaluoma vahvisti muun muassa Ilta-Sanomille, että @punkstoo-kirjoitukset on yhdistetty Bergmaniin. MTV:lle Kaitaluoma totesi, että nimettömyydestä huolimatta on riittävästi tunnusmerkkejä siitä, että julkaisuissa on kyse hänen päämiehestään.

MTV: Useisiin @punkstoo-kohun syytöksiin yhdistetty artisti harkitsee oikeustoimia

Pää Kii nousi suuren yleisön tietoisuuteen, kun sen esikoisalbumi voitti vuoden 2013 Emma-gaalassa kriitikoiden valinta -palkinnon.

Kyseessä ei ole ensimmäinen suomalaisiin vaihtoehtomusiikkipiireihin tänä kesänä kohdistunut kohu. Kesäkuussa Moshimoshi-yhtye tiedotti erottavansa rumpalinsa Janne Ahtiaisen yhtyeen muiden jäsenten tietoon tulleiden, seksuaaliseen väkivaltaan liittyvien paljastusten takia. Ahtiainen tunnetaan parhaiten Henrik!-punkyhtyeen keulakuvana ja Versace Henrik -nimellä tehdystä rapmusiikista.

Juttua päivitetty 20.7. klo 10.45: Lisätty Kaitaluoman kommentti.