Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Yön uutiskooste | Hillan ja mustikan poiminta on alkanut, Irakissa useita miehiä hyökkäsi sairaalaan koronatartunnan saaneen sukulaisten kuoltua sähkökatkon seurauksena

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Hillan ja mustikan poiminta on alkanut - ensimmäiset ulkomaalaiset poimijaryhmät saapuivat Suomeen

Hillan ja mustikan ammattimainen poiminta on alkamassa, ja ensimmäiset ulkomaalaiset poimijaryhmät ovat saapuneet Suomeen, kertoo luonnontuotealan valtakunnallinen järjestö Arktiset aromit.

Tänä vuonna Thaimaasta on tulossa Suomeen lähes 3 000 hillan ja mustikan poimijaa. Ukrainasta tulevien poimijoiden määrä on arviolta noin 500–600.

Kuivuuden vuoksi hillan ja mustikan satoennuste näyttää huomattavasti viimekesäistä heikommalta. Tilanne voi silti vaihdella niin eteläisessä kuin pohjoisessa osassa maata.

Alan järjestön mukaan toivoa on vielä ainakin sellaisten mustikkaesiintymien osalta, jotka ovat ehtineet raakilevaiheeseen kuivumatta, jos niille saadaan pian sateita lisää.

Useat kunnat vailla mahdollisuuksia valvoa jätevesilain toimeenpanoa haja-asutusalueilla - valvontaa tehdään esimerkiksi ilmoitusten perusteella

Kohutun jätevesilain eli haja-asutuksen jätevesilainsäädännön toteutuminen on hämärän peitossa, sillä kaikkien kuntien resurssit eivät riitä sen valvontaan ja tilannetta kartoittaneiden kuntien tiedot ovat hajallaan.

Kuntaliiton mukaan kunnat ovat pitäneet valvonnassa tärkeänä esimerkiksi herkkiä pohjavesialueita. Tarkastuksia kuitenkin tehdään valitusten perusteella.

Suomen ympäristökeskus arvioi toissa vuonna, että 45 000 vakituisen ja noin 69 000 vapaa-ajan asunnon jätevesijärjestelmät eivät olleet lain vaatimassa kunnossa. Tätä uudempaa arviota ei ole.

Haudanhoitosopimuksissa suuria hintaeroja seurakuntien välillä

Haudanhoitosopimuksien vuosihinnoissa on seurakuntien välillä vaihtelua muutamasta kympistä yli sataan euroon. Hoitomaksujen hinta yhdeltä vuodelta oli vuonna 2020 keskimäärin 64 euroa, selviää evankelisluterilaisen kirkon tilastoista.

Hintaerot selittyvät usein seurakunnan tarjoamien hoitopalveluiden laajuudella.

Kalleimmat hoitomaksut peritään keskimäärin Espoon, Helsingin ja Tampereen hiippakuntien seurakunnissa, halvimmat taas Kuopion ja Lapuan hiippakuntien seurakunnissa.

Inkoon maastopalosta levisi savunhajua Helsinkiin ja Nurmijärvelle asti

Uudellamaalla Inkoossa syttyi lauantaina iltapäivällä maastopalo, josta muodostui illan mittaan runsaasti savua ja savunhaju levisi noin 50 kilometrin päässä sijaitsevaan Helsinkiinkin saakka.

Keski-Uudenmaan pelastuslaitos kertoi Twitterissä ennen iltakymmentä, että savuhavaintoja oli tehty myös Vantaalla ja Nurmijärven Klaukkalassa asti.

Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen mukaan leviämisvaaraa ei enää myöhään lauantai-illasta ollut. Paloalue on ollut kaikkiaan noin seitsemän hehtaarin laajuinen. Palopäällikön mukaan sammutustyöt kestävät vielä pitkälle aamuun.

Sammutustöissä oli alkuyöstä noin kymmenen yksikköä. Lisäksi maastopaloa on ollut sammuttamassa helikopteri, joka oli sunnuntaina alkuyöhön mennessä poistunut jo paikalta.

Haitin salamurhatun presidentin leski on palannut kotiin - haavoittunutta Martine Moisea hoidettiin iskun jälkeen Yhdysvalloissa

Karibialla sijaitsevan Haitin salamurhatun presidentin Jovenel Moisen leski on palannut kotiin, kertoo maan viestintäministeri Twitterissä.

Twitteriin jaetuissa kuvissa näkyy, kuinka Martine Moise saapuu lentokentälle käsi kantositeessä ja luotiliiveihin pukeutuneena. Häntä oli maan pääkaupungin Port-au-Princen lentokentällä vastassa maan virkaa tekevä pääministeri Claude Joseph.

Martine Moise haavoittui pariskunnan kotiin viime viikon keskiviikkona tehdyssä iskussa, jossa hänen miehensä sai surmansa. Tämän jälkeen hänet vietiin hoitoon Yhdysvaltain Miamiin.

Leskeksi jäänyt Martine Moise palasi Haitille miehensä hautajaisten alla. Jovenel Moise on määrä haudata ensi perjantaina. (Lähde: AFP)

Irakissa useita miehiä hyökkäsi sairaalaan koronatartunnan saaneen sukulaisten kuoltua sähkökatkon seurauksena

Irakin pääkaupunki Bagdadissa otettiin lauantaina kiinni useita toisilleen sukua olevia miehiä, joiden epäillään hyökänneen yhteen kaupungin pääsairaaloista.

Turvallisuuslähteen mukaan hyökkäys liittyi koronapotilaan kuolemaan. Miehet olivat sukua koronatartunnan saaneelle potilaalle, joka oli kuollut aiemmin, kun sähkökatko oli sammuttanut sairaalan hengityskoneita.

Irakissa sairaaloiden tilanne on muuttunut katastrofaaliseksi koronavirusepidemian myötä. Tänä vuonna on uutisoitu muun muassa kahdesta kymmeniä kuolonuhreja vaatineesta koronaosaston palosta Irakissa. (Lähde: AFP)