Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Helleputki katkeaa lähes koko maassa alkuviikosta, kuivuuden ennustetaan jatkuvan

Suomeen virtaa alkavalla viikolla viileämpää ilmaa lievittämään pitkään jatkunutta kuumuutta. Viileämpiä päiviä on maanantaista alkaen tiedossa koko maassa.

– Etenkin alkuviikko näyttää viileältä. Helleputki taitaa mennä poikki kaikkialla, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Iiris Viljamaa.

Etelässä lämpötilat nousevat kyllä yli 20 asteeseen, mutta sen alle jäädään Satakunnasta Pohjanmaan maakuntiin asti sekä keskiosassa maata.

Sunnuntaina Suomen yli itään päin pyyhkivien sade- ja ukkoskuurojen jälkeen virtaa viileämpää ilmaa tilalle. Sunnuntaina yli 25 asteen lämpötiloja mitataan vain aivan eteläisimmässä Suomessa ja lähellä itärajaa. Etelä-Suomessa voi esiintyä heikkoja sadekuuroja. Lapissa sateet ovat paikoin hyvin runsaita.

Maanantaina on kuitenkin jo poutaista, ja tiistainakin sateet ovat vain hajanaisia. Kuiva sää siis jatkuu lämpötilojen laskemisesta huolimatta.

– Sateet ovat vähäisiä tulevallakin viikolla. Kuivuus jatkuu ja maasto on kuivaa, Viljamaa sanoo.

Ensi viikonloppuna sää lämpenee jälleen, mutta ihan 30 asteen tienoille ei enää nousta. Meteorologin mukaan hellelukemia on luvassa lauantaista alkaen ainakin länteen.

30 peräkkäistä hellepäivää Kouvolan Anjalassa

Ilmatieteen laitoksen mukaan helleputki alkoi 17. kesäkuuta eli ainakin jossain päin Suomea on pitänyt hellettä nyt kuukauden ajan. Kouvolan Anjalassa kulunut lauantai oli 30. peräkkäinen hellepäivä.

– Se on ainut asema, joka on selvinnyt koko kuukauden helleputken yli. Muilla asemilla on ollut jokunen vähän vilpoisempi päivä, Viljamaa kertoo.

Anjalassa rikottiin jo keskiviikkona ennätys peräkkäisten hellepäivien määrässä yhdellä mittausasemalla. Edeltävä ennätys oli vuodelta 2014, jolloin mitattiin 26 peräkkäistä hellepäivää yhdellä mittausasemalla.