Helsingin Rautatientorilla osoitetaan tänään mieltä Kuuban tilanteesta – mielenosoitukseen odotetaan useita kymmeniä ihmisiä

Kuubassa tuhannet ihmiset ovat lähteneet kaduille harvinaisiin kommunistihallinnon vastaisiin mielenosoituksiin. AFP / LEHTIKUVA

Anniina Korpela / STT

Suomessa asuvat kuubalaiset järjestävät tänään Helsingin Rautatientorilla tukimielenosoituksen kannanottona Kuuban tilanteeseen. Kuubassa tuhannet ihmiset ovat lähteneet kaduille harvinaisiin kommunistihallinnon vastaisiin mielenosoituksiin. Mielenosoittajien joukot ovat marssineet useiden kaupunkien läpi vaatien vapautta sekä loppua diktatuurille.

– Kuubassa on diktaattori, joka on kirjaimellisesti tappamassa maan kansaa, sanoo Helsingin mielenosoitusta järjestävä Norma Espinosa STT:lle.

Kuuban presidentti Miguel Diaz-Canel on kehottanut tukijoitaan uhmaamaan mielenosoittajia.

Maa kärvistelee talouskriisin keskellä, ja kansalaiset ovat tuohtuneet muun muassa pitkistä ruokajonoista ja pahentuvista sähkökatkoista.

– Ihmiset jonottavat tuntikausia peruselintarvikkeita ja ruokaa. Kyse on ihan sokerista ja riisistä, eikä niitä saa ostettua, Espinosa kertoo.

Korona on koetellut Kuubaa, lääkkeistä on jatkuva pula

Yhdysvaltain kauppasaarron ja pakotteiden alla olevassa Kuubassa on ollut pulaa myös lääkkeistä koko koronapandemian ajan.

– Virus on siellä todella paha. Ihmiset ovat kuolleet koteihinsa. Tilanne on kaoottinen, Espinosa kuvailee.

Tilanne on ollut raskas myös Suomessa asuville kuubalaisille, joilla on perhettä Kuubassa.

Suomessa lähes kaksikymmentä vuotta asunut Espinosa on hyvin huolissaan Kuuban tilanteesta.

– Totta kai huoli on suuri, perheeni on siellä. Veljenikin on lähtenyt kaduille, ja olen hyvin huolissani hänestä.

Helsingin mielenosoitukseen odotetaan runsaasti väkeä

Espinosa kertoo, että Helsingin mielenosoituksella halutaan havahduttaa suomalaiset Kuuban tilanteeseen.

– Täällä on aika väärä kuva Kuuban tilanteesta. Monesti luullaan, että Kuuba on paratiisisaari, jonne mennään turisteina pitämään hauskaa. Mutta eivät paikalliset saa nauttia vastaavanlaisesta elämästä.

Rautatientorille odotetaan useita kymmeniä ihmisiä osoittamaan mieltään. Mielenosoitus alkaa viideltä iltapäivällä.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut