Von der Leyen: EU jaellut koronarokotetta kattamaan rokotukset 70 prosentille aikuisista

Euroopan unioni on jakanut jäsenmaihin niin paljon koronarokotteita, että niillä voidaan rokottaa täysimääräisesti ainakin 70 prosenttia unionin aikuisista heinäkuun loppuun mennessä. Asiasta tiedotti EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen lauantaina.

Hänen mukaansa EU siis nyt saavuttaa asettamansa tavoitteen, jonka mukaan rokotteita tarjotaan riittävästi kattamaan 70 prosenttia aikuisväestöstä.

Von der Leyen sanoi, että yhteensä noin 500 miljoonaa rokoteannosta on saatu jaettua suoraan Euroopan unionin alueille tämän viikon lopussa. Niistä noin 330 miljoonaa on Pfizerin – Biontechin ja noin 100 miljoonaa AstraZenecan rokoteannoksia.

Unionin 27 hallitusta vastaavat rokotteiden antamisesta kansalaisille.

– Jotkut niistä työskentelevät paljon nopeammin kuin toiset, mutta EU on pitänyt sanansa, komission puheenjohtaja sanoi.

Aikuisista rokotettu nyt alle puolet

Von der Leyen painotti, että koronavirusta ei ole vielä voitettu, mutta EU on valmis toimittamaan enemmän rokotteita myös viruksen uusia variantteja vastaan.

– Nyt jäsenvaltioiden on tehtävä kaikkensa varmistaakseen, että rokotukset etenevät. Vasta sitten olemme kaikki turvassa.

Euroopan komission puheenjohtajan mukaan EU:n rokotuskampanja on kiihtynyt valtavasti vuoden alusta lähtien. Vuodenvaihteen jälkeen EU sai moitteita rokottamisen hitaaksi kritisoidusta käynnistymisestä.

Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskuksen (ECDC) tiedoista ilmenee, että täysin rokotettujen osuus on edelleen vain runsaat 44 prosenttia täysi-ikäisistä EU:ssa ja Euroopan talousalueella.

EU on tilannut ennakkoon suuren määrän koronarokotteita ensi vuodeksi vakuutuksena virusmuunnosten nousua vastaan. Unioni niin ikään osallistuu kansainväliseen Covax-ohjelmaan, joka toimittaa rokotteita köyhemmille maille.

EU:n alueella Hollanti ja Katalonian alue Espanjassa tiukensivat koronarajoituksiaan lauantaina. Viruksen tartuntojen määrä on noussut sekä Hollannissa että Kataloniassa nyt hyvin nopeasti, kun niissä leviää koronan herkästi tarttuva deltamuunnos.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut