Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

EMA: Pfizerin ja Biontechin sekä Modernan koronarokotteilla voi hyvin harvinaisissa tapauksissa olla yhteys sydänlihas- ja sydänpussitulehduksiin

Euroopan lääkeviraston (EMA) lääketurvallisuuden riskinarviointikomitean (PRAC) mukaan Pfizerin ja Biontechin Comirnaty-koronarokoteella sekä Modernan Spikevax-koronarokotteella voi hyvin harvinaisissa tapauksissa olla yhteys sydänlihas- ja sydänpussitulehduksiin.

PRAC:n päätös perustuu maailmanlaajuisiin tietoihin ja tarkempaan arvioon eurooppalaisista sydänlihastulehdustapauksista, joita on ilmoitettu 145 Comirnatylla ja 19 Spikevaxilla rokotetuilla henkilöillä.

Toukokuun loppuun mennessä Euroopassa oli annettu noin 177 miljoonaa annosta Comirnatya ja 20 miljoonaa annosta Spikevaxia.

PRAC:n mukaan sydänlihas- ja sydänpussitulehdukset ilmaantuvat yleensä 14 päivän sisällä rokottamisesta, useimmiten nuorilla miehillä ja toisen rokoteannoksen jälkeen.

Euroopan alueella on ilmoitettu viisi kuolemaan johtanutta tapausta henkilöillä, jotka ovat olleet iäkkäitä tai joilla on ollut muita sairauksia. Rokotuksen jälkeen ilmaantuvat sydänlihas- ja sydänpussitulehdukset ovat taudinkuvaltaan samanlaisia kuin muista syistä johtuvat sydänlihas- ja sydänpussitulehdukset.

Oireina muun muassa hengenahdistus ja rintakipu

Sydänlihas- ja sydänpussitulehduksen oireita ovat hengenahdistus, tykytys- ja rytmihäiriötuntemukset sekä rintakipu. Jos näitä oireita ilmenee, tulee rokotuksen saaneen henkilön ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon.

EMAn arvion mukaan kaikkien myyntiluvan saaneiden koronarokotteiden hyödyt ovat edelleen mahdollisia haittoja suurempia. EMA jatkaa rokotteiden tehon ja turvallisuuden seurantaa.

Sydänlihas- ja sydänpussitulehdukset johtuvat useimmiten infektioista tai elimistön oman puolustusjärjestelmän häiriöistä. Niitä esiintyy Euroopassa vuosittain 1–10 tapausta 100 000:ta henkeä kohti.

Suomessa asiasta kertoi Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea nettisivullaan perjantaina.