Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Kiinalta odotettu päätös: Jättiläispandoja ei ole enää luokiteltu uhanalaisiksi

Jättiläispandat eivät ole enää uhanalaisia, kertovat Kiinan viranomaiset. Asiasta uutisoi muun muassa BBC.

Bambukarhujen uhanalaisuusluokitusta lievennettiin vaarantuneeksi Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton (IUCN) toimesta jo vuonna 2016. Kiina muutti luokitusta vasta tällä viikolla.

Muutoksen syynä on jättiläispandan kannan elpyminen. Pandoja elää Kiinan mukaan tällä hetkellä luonnossa yli 1 800 yksilöä.

Kiinan viranomaiset eivät halunneet alun perin muuttaa pandan luokitusta, koska päätöksen pelättiin lieventävän asenteita pandojen suojelutoimiin.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Kiina muuttaa pandan statusta maan omalla lajien uhanalaisuuslistalla.

Asiantuntijoiden mukaan suurimpana syynä pandojen kannan kasvamiseen ovat Kiinan toimet bambumetsien kasvattamiseksi. Pandoja eli ennen laajoilla alueilla Etelä- ja Itä-Kiinassa, mutta niiden asuinsijat ovat kutistuneet bambumetsien häviämisen myötä. Jättiläispandat syövät lähes yksinomaan bambua.

Pandat ovat Kiinalle sekä kansallisaarre että diplomatian väline. Niin kutsutun "pandapolitiikan" välineitä löytyy Suomestakin, sillä Ähtärin eläinpuiston pandat ovat vuokralla Kiinasta.