16-vuotias sai vankeustuomion taposta Helsingin päärautatieasemalla, uhri kuoli yhteen veitseniskuun

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi 16-vuotiaan 6,5 vuoden vankeuteen taposta nuorena henkilönä. EMMI KORHONEN / LEHTIKUVA

Iiro-Matti Nieminen / STT

Helsingin päärautatieasemalla miehen huhtikuussa puukottanut 16-vuotias on tuomittu kuuden ja puolen vuoden ehdottomaan vankeusrangaistukseen. Helsingin käräjäoikeus tuomitsi hänet taposta nuorena henkilönä.

Oikeuden mukaan ennestään toisilleen tuntemattomat 16-vuotias poika ja 24-vuotias uhri olivat tavanneet rautatieasemalla ja sopineet siirtyvänsä Kaisaniemen puistoa kohti tappelemaan. 16-vuotias pyysi toiselta ihmiseltä monitoimiveitsen, jonka hän laittoi terä esillä taskuunsa.

Puukotus tapahtui junaraiteiden 1 ja 2 lähellä. Uhri tarttui 16-vuotiaaseen kiinni, jolloin 16-vuotias tarttui uhriin kiinni ja löi tätä veitsellä kylkeen, tuomiossa sanotaan.

Oikeuden mukaan videotallenteelta käy ilmi, että veitsenisku oli hyvin määrätietoinen ja voimakas. Videolta näkyy myös veitsen putoaminen maahan. Tämän jälkeen 16-vuotias juoksi pois paikalta ja uhri kaatui maahan.

Uhria yritettiin elvyttää, mutta hän kuoli tapahtumapaikalle.

Uhrilla ei ollut tappelussa asetta

16-vuotias kiisti syytteen taposta. Hän myönsi lyöneensä uhria veitsellä kylkeen, mutta kiisti teon tahallisuuden. Tekijän mukaan hänen tarkoituksenaan ei ollut tappaa uhria.

Käräjäoikeuden mukaan tappelu ei ollut mitenkään väistämätön seuraus tapahtumien kulusta. Tappelu johtui mitä ilmeisimmin 16-vuotiaan provosoitumisesta ja tappelun ehdottamisesta tai sen hyväksymisestä, oikeus totesi. Uhrilla ei ollut tappelussa mitään asetta.

Oikeus katsoi, ettei 16-vuotiaan toimintaa voi pitää hätävarjeluna tai sen liioitteluna. Oikeuden mukaan teko ylittää sen, mitä on pidettävä kokonaisuutena arvioiden puolustettavana.

Tekijän nuori ikä alensi hänelle tuomittua rangaistusta. Käräjäoikeuden mukaan tavanomainen rangaistus taposta on 9–10 vuotta vankeutta.

STT ei julkaise alaikäisen tuomitun nimeä.

---

Juttua korjattu klo 17.25: Tarkennettu kuvausta tappelusta, eli lisätty puuttunut maininta, että 16-vuotias tarttui uhriin kiinni.

Kommentoi

Mainos: Fira Group oy

Hyvä yhteishenki saa palaamaan ja pysymään

Mainos: Lahden Diakonialaitos

Sinäkin voit olla vapaaehtoinen mentori

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut