Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Autojen katalysaattorivarkaudet lisääntyneet rajusti – kalliit metallit kiinnostavat rikollisia

Autojen katalysaattorivarkaudet ovat lisääntyneet roimasti, kertovat Suomen Autokierrätys, Autopurkamoliittto ja Suomen Katalysaattorikierrätys. Järjestöjen mukaan katalysaattorit kiinnostavat rikollisia, koska niiden sisältämä rhodium, palladium ja platina ovat nykyisin hyvin kalliita metalleja.

Järjestöt kertovat, että katalysaattoreita on varastettu isoja määriä esimerkiksi purkamoilta, mutta viime aikoina ovat yleistyneet yksittäiset varkaudet jopa päiväsaikaan autojen parkkipaikoilla.

– Varkaudet aiheuttavat merkittäviä aineellisia tuhoja, koska autosta rikotaan samalla maskeja, puskureita, jäähdyttimiä, ilmastointilaitteita, välijäähdyttimiä, lukkopeltejä, konepeltejä, pohjalevyjä, pakosarjoja ja turboja”, kertoo Autopurkamoliiton hallituksen puheenjohtaja Veli-Matti Jalonen tiedotteessa.

On myös epäilyjä tapauksista, joissa auton alkuperäinen katalysaattori olisi irrotettu ja myyty eteenpäin, ja tilalle olisi hankittu edullisempi niin sanottu tarvikekatalysaattori.

Järjestöt huomauttavat, että alkuperäiseen verrattuna tarvikekatalysaattori toimii huonommin, koska se sisältää niukalti kalliita alkuaineita.

Pakokaasupäästöjä vähentävän katalysaattorin poistaminen tai vaihtaminen alkuperäistä huonompaan lisää merkittävästi auton päästöjä.

– Se on ihan päivänselvää, ettei se ole siellä turhan takia, sanoo Suomen Autokierrätyksen toimitusjohtaja Juha Kenraali tiedotteessa.

Järjestöjen mukaan katalysaattorin sisällä on terveydelle vaarallisia aineita, eikä sitä saa missään tapauksessa omatoimisesti purkaa. Katalysaattorin tyhjentäminen vapauttaa vaarallisia mikropartikkeleja eli nokea ja polttoainejäämiä alkuaineiden lisäksi.

Katsastus puuttuu epäilyttäviin katalysaattoreihin

Katsastuksessa puututaan jo nyt katalysaattoreihin, joiden toimintakykyä on syytä epäillä. Tarvittaessa tällaiset autot hylätään katsastuksessa. Tämän lisäksi Tullilla tulisi olla riittävät resurssit puuttua käytettyjen katalysaattorien maastavientiin, jos niiden alkuperää ei voida varmistaa, järjestöt vaativat.

– Myös sisämarkkinoiden pyhään sääntöön tavaroiden vapaasta liikkumisesta tulee voida puuttua, jos havaitaan rikollista toimintaa. Millekään alalle ei tarvita yhtään lisää harmaata taloutta, Kenraali muistuttaa.

Järjestöjen mukaan käteisen käytön poistuminen poistaisi joukon ongelmia. Osa kierrätysalan toimijoista on jo vapaaehtoisesti lopettanut käteisen käytön koko toiminnassaan. Samaa voitaisiin edellyttää lainsäädäntömuutoksella koko toimialalta.

Autojen kierrätys lisääntynyt huimasti

Romutuspalkkio ja yleisen ympäristötietoisuuden kasvu ovat lisänneet kierrätysmäärää. Tänä vuonna kierrätykseen arvioidaan päätyvän selvästi enemmän autoja kuin koskaan tätä ennen, kertoo Liikenne- ja viestintävirasto Traficom.

Ensimmäisen viiden kuukauden aikana kierrätys on kasvanut 63 prosenttia viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna.