Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Jopa pienet verkko-ostokset EU:n ulkopuolelta tullattava huomisesta lähtien

Pienetkin EU:n ulkopuolelta tulevat verkko-ostokset on tullattava huomisesta lähtien, kertoo Tulli. Näistä ostoksista pitää maksaa arvonlisävero. Nykyinen 22 euron raja verottomille nettiostoksille poistuu, kun EU:n yhteinen arvonlisäverouudistus tulee voimaan.

Verkkokaupoista ostoksia tekevän on varmistettava jatkossa esimerkiksi Kiinasta, Yhdysvalloista tai Britanniasta tavaraa tilatessaan, että arvonlisävero tulee maksetuksi ja lähetys tullataan.

Tullin mukaan uudistus tarkoittaa tasaveroisempaa kilpailutilannetta kotimaisille yrityksille.

Uudistus myös helpottaa EU:ssa kuluttajakauppaa tekeviä verkkokauppoja, sillä yrityksen ei tarvitse rekisteröityä alv-verovelvolliseksi kaikkiin niihin EU-maihin, joihin yritys myy kuluttajille tavaroita tai sähköisiä palveluja.

Tulli kertoo, että arvonlisävero voi jatkossa sisältyä ostoksen hintaan, jos EU:n ulkopuolinen verkkokauppa on rekisteröitynyt EU:ssa arvonlisäverovelvolliseksi uuteen IOSS-erityisjärjestelmään.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että EU:n ulkopuolelta tilatessaan ostajan kannattaa selvittää myyjältä, onko arvonlisävero maksettu jo ostoksen hinnassa.

– Ostajan näkökulmasta uudistus voi tuoda mukanaan uudenlaisia sudenkuoppia. On periaatteessa mahdollista, että myyjä veloittaa arvonlisäveron ostoksen yhteydessä, mutta ei ole rekisteröitynyt EU:n yhteiseen IOSS-erityisjärjestelmään, varoittaa tulliylitarkastaja Nadja Painokallio tiedotteessa.

Tulli muistuttaa myös, että tullattavien pakettien määrä moninkertaistuu yhdessä yössä. Vuositasolla tullattaviksi tulee miljoonia paketteja, joita ei ole aiemmin tarvinnut tullata. Tämä voi näkyä saapuvien pakettien ja asiakasneuvonnan ruuhkautumisena etenkin heinäkuussa.

Tavaran lähtömaa ratkaisee tullauksen tarpeen

Painokallion mukaan on mahdollista, että myyjä on rekisteröitynyt järjestelmään, mutta ei ole ilmoittanut IOSS-tunnistettaan esimerkiksi Postille tai asiakkaalle. Tunniste ei silloin välity eteenpäin Tullille.

– Tällöin arvonlisäveron joutuu maksamaan uudelleen maahantuonnin yhteydessä. Tulli ei voi palauttaa ylimääräistä maksua, vaan asiakkaan on haettava sitä takaisin myyjältä, Painokallio sanoo.

Hän kannustaa kuluttajia suosimaan luotettavia verkkokauppoja ja varmistamaan asiat myyjältä etukäteen.

Vaikka verkkokauppayritys toimisi EU:ssa, kannattaa varmistaa esimerkiksi myyjän verkkosivuilta, mistä maasta tavara tosiasiassa lähetetään, sillä paketin lähtömaa ratkaisee tullauksen tarpeen.

Yritys voi hoitaa keskitetysti maksut EU:ssa

Kuluttajien lisäksi uudistus tuo muutoksia myös yrityksille. Uudistuksen ansiosta yritys voi rekisteröityä OSS-erityisjärjestelmään yhdessä EU-maassa ja hoitaa keskitetysti arvonlisäveron ilmoittamisen ja maksamisen. Erityisjärjestelmää voivat käyttää yritykset, jotka myyvät palveluita tai tavaraa EU:ssa asuville kuluttajille.

– Kun ottaa erityisjärjestelmän käyttöön, tavaroiden ja palvelujen kuluttajamyyntien verot voi ilmoittaa ja maksaa yhden EU-maan kautta, kertoo ylitarkastaja Annaliisa Pöyhönen Verohallinnosta.

Erityisjärjestelmää käyttävän yrityksen ei näin ollen tarvitse ilmoittaa ja maksaa arvonlisäveroa jokaiseen maahan erikseen.