Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Viking Sallyn vuoden 1987 henkirikoksesta annetaan tuomio keskiviikkona – mitä laivan tapahtumista tiedetään?

Matkustajalaiva Viking Sallylla 34 vuotta sitten tapahtuneesta veriteosta annetaan tuomio keskiviikkona. STT kokosi keskeisimmät tiedot rikostapauksesta.

Paikka ja aika

M/S Viking Sally lähti Tukholmasta 27. heinäkuuta 1987, ja sen oli määrä saapua Turun satamaan seuraavana aamuna kello 8. Laivalla oli 1 400 matkustajaa ja vajaat 200 miehistön jäsentä.

Hyökkäys tapahtui aamuyöllä Ahvenanmaahan kuuluvan Föglön saaren kohdalla. Tutkintavastuu olisi kuulunut Ahvenanmaan poliisille, mutta sen rajallisten resurssien takia tutkinnan teki Turun poliisi.

Viking Sally tunnetaan myös myöhemmällä nimellään Estonia. Estonian uppoamisessa vuonna 1994 kuoli 852 ihmistä.

Uhrit ja hyökkäys

Hyökkäys kohdistui länsisaksalaiseen pariskuntaan, joka nukkui makuupusseissa laivan helikopterikannella. He matkasivat laivalla Suomeen osana interrail-matkaansa.

Syyttäjän mukaan molemmilla oli vammoja päässä. Veriteko tehtiin syyttäjän mukaan laivan tarpeistoon kuuluneella kuonavasaralla.

Uhrit vietiin helikopterilla Turun yliopistolliseen sairaalaan, missä 20-vuotias mies todettiin kuolleeksi. 22-vuotias vakavasti loukkaantunut nainen jäi henkiin.

Syytetty

Miehen murhasta ja naiseen kohdistuneesta murhan yrityksestä syytetään viisikymppistä tanskalaismiestä. Hän oli tapahtuma-aikaan 18-vuotias ja matkalla partioleirille Suomeen.

Syytetty oli uhrien luona ensimmäisten joukossa ja auttoi heitä. Miestä pidettiin tapahtuma-aikaan todistajana ja häntä haastateltiin suomalaismedioissa.

Hän kertoi oikeudessa syyksi öiselle liikuskelulleen laivalla unettomuuden ja sen, että halusi tupakoida salaa.

Syytetty on elämänsä aikana ollut vankilassa useita vuosia eri rikoksista.

Uusi poliisitutkinta

Suomen poliisi palasi Viking Sallyn veriteon tutkinnan pariin vuonna 2014. Loppuvuodesta 2015 sen tietoon tulivat tanskalaismiehen puheet, jotka viittasivat tunnustukseen henkirikoksesta.

Syytetty kertoi 2010-luvun puolivälissä henkirikoksen tekemisestä muun muassa ystävälleen ja silloiselle vaimolleen. Lisäksi miestä Kööpenhaminan vankilassa vuonna 2016 kuulustellut suomalaispoliisi kertoo, että varsinaisen kuulustelun jälkeen mies uskoutui hänelle tekovälineestä ja siitä, kuinka oli vähällä tulla nähdyksi.

Syytetyn puolustus on kutsunut uutta poliisitutkintaa asenteelliseksi ja katsonut, että syytetyn oikeuksia loukattiin kuulustelussa. Puolustuksen mukaan miehen puheet eivät ole tunnustus rikoksista. Niiden syynä oli halu saada statusta vankilassa ja testata ihmisten luotettavuutta, puolustus sanoo.

Oikeudenkäynti

Oikeudenkäynti järjestettiin toukokuun lopulla Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa Turussa. Tanskalaismies oli paikalla istunnossa. Hän käyttäytyi itsevarmasti eikä peitellyt kasvojaan medialta tai kuvaajilta.

Oikeudenkäynnin aluksi tuomioistuin määräsi suomalaispoliisin kertomuksen pääosin hyödyntämiskieltoon. Lisäksi miehen entinen vaimo kieltäytyi todistamasta.

Pääsääntöisesti rikokset vanhenevat viimeistään 20 vuodessa. Murha sen sijaan ei vanhene koskaan. Jos syytetty tuomitaan teosta, häntä odottaa elinkautinen vankeusrangaistus.