THL ehdottaa koronarokotusten laajentamista kaikkiin 12–15-vuotiaisiin – arvion mukaan heinäkuun alkupuolella noin 80 prosenttia 16 vuotta täyttäneistä on ottanut rokotteen

THL:n ylilääkärin mukaan rokottamalla voitaisiin suojata nuoria ja samalla heidän lähipiiriään koronavirustaudilta. MARKKU ULANDER / LEHTIKUVA

Emmi Tilvis, Elias Peltonen / STT

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee, että kaikkien 12–15-vuotiaiden nuorten koronarokotukset aloitettaisiin Suomessa.

THL:n ylilääkärin Hanna Nohynekin mukaan rokottamalla voitaisiin suojata nuoria ja samalla heidän lähipiiriään koronavirustaudilta.

THL:n johtava asiantuntija Mia Kontio kertoi THL:n viikoittaisessa tilannekatsauksessa, että rokottamisella pyritään vähentämään lapsiin ja nuoriin kohdistuvia rajoituksia.

Suomessa todetuista koronavirustartunnoista noin viisi prosenttia oli kesäkuun alkuun mennessä todettu 12–15-vuotiailla lapsilla ja nuorilla. Keskimäärin kaksi tuhannesta 10–19-vuotiailla todetusta tartuntatapauksesta on vaatinut erikoissairaanhoitoa, ja tehohoitojaksoja on tilastoitu yhteensä viisi. Kuolemia ei ole tähän mennessä nuorilla todettu.

Päätöksen asiasta tekevät sosiaali- ja terveysministeriö (STM) sekä valtioneuvosto. Nuorille annettaisiin Pfizerin ja Biontechin koronarokote, sillä se on tällä hetkellä ainoa koronarokote, jolla on Euroopan komission myöntämä ehdollinen myyntilupa 12–15-vuotiaiden rokottamiseen.

Kontion mukaan myös Modernan rokotteen odotetaan saavan myyntiluvan tälle ikäryhmälle.

THL on jo aiemmin suositellut koronarokotuksia riskiryhmiin kuuluville 12–15-vuotiaille.

Koronan ilmaantuvuus laskee yhä Suomessa

THL:n mukaan Suomessa on raportoitu tänään 123 uutta koronatartuntaa. Koronatartuntojen määrä tarkentui THL:n ja STM:n aiemmin tiedotustilaisuudessa kertomasta 124 uudesta tartunnasta.

Koko maan viikoittainen koronatapausmäärä on vähentynyt noin kolmannekseen toukokuun ensimmäiseen viikkoon verrattuna. Useimmilla alueilla tartuntoja todetaan tällä hetkellä vähän tai ei lainkaan.

Viime viikolla koronatapausten väheneminen kuitenkin hidastui. Tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin 514 uutta tapausta, noin 40 tapausta vähemmän kuin edellisellä viikolla.

Kahden viime viikon aikana on raportoitu 1 063 tartuntaa, mikä on 494 vähemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.

Ilmaantuvuus kahden viikon aikana sataatuhatta asukasta kohden on 19, kun se kahden edeltävän viikon aikana oli 29.

Suomen lähialueilla koronan ilmaantuvuus on suurempaa kuin Suomessa, minkä vuoksi maahantulijoiden testaaminen on erityisen tärkeää, kertoi ylilääkäri Otto Helve tilannekatsauksessa.

Epidemian kiihtymisvaiheessa on vain Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri. Muut sairaanhoitopiirit ovat pääosin perustasolla, ja muutama kunta on kiihtymisvaiheessa.

Rokotukset edenneet tehokkaasti

THL:n arvion mukaan heinäkuun alkupuolella noin 80 prosenttia 16 vuotta täyttäneistä on saanut ainakin yhden rokoteannoksen.

THL:n mukaan koronarokotteen ensimmäisen annoksen on Suomessa saanut noin 3,15 miljoonaa ihmistä eli 56,8 prosenttia kaikenikäisestä väestöstä.

Rokotteen toisen annoksen on nyt saanut noin 916 000 ihmistä. Toisen annoksen rokotekattavuus on näin 16,5 prosenttia. Rokotustiedotkin ovat tarkentuneet tilannekatsauksessa kerrotuista.

Annettujen ensimmäisten rokoteannosten määrä on kasvanut eilisestä lähes 37 000:lla ja toisten 36 000:lla.

Kontion mukaan rokottaminen on edennyt tehokkaasti. Hän kertoo, että yli 50-vuotiailla ensimmäisen rokoteannoksen kattavuus on yli 87 prosenttia.

– Voisin sanoa, että itse olen melkein hämmästynyt, että näin korkeisiin lukuihin ollaan päästy, kertoo Mia Kontio.

Pfizerin ja Biontechin rokotteiden Suomeen saapuva määrä vähenee loppuvuotta kohden. Sen sijaan Modernan rokotteiden määrä kasvaa kolmannella ja neljännellä vuosineljänneksellä.

Kontion mukaan heinäkuun kahdella ensimmäisellä kokonaisella viikolla Suomeen saapuu enemmän rokotteita kuin aiemmin on arvioitu. Tällöin Suomeen saapuu noin 252 000 rokoteannosta viikossa.

Kommentoi

Mainos: Lahden Diakonialaitos

Sinäkin voit olla vapaaehtoinen mentori

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut