Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Missä ja millainen on oma lähimetsikkösi? Kerro meille lähimetsikkösi merkityksestä

Italia poistaa ensi viikosta maskipakon ulkotilojen osalta

Italiassa kasvomaskien käyttäminen ulkotiloissa ei ole enää pakollista ensi viikon maanantaista lähtien, kertoo maan terveysministeriö. Italia on ollut yksi koronan pahimmin runtelemia maita Euroopassa.

Italian terveysministeri kertoo Facebookissa, että maskipakko poistuu tartuntavauhtinsa osalta valkoiseksi määritellyillä alueilla.

Valkoiseksi luokitellaan tällä hetkellä kaikki alueet maan luoteisnurkassa sijaitsevaa pientä Aostanlaaksoa lukuun ottamatta. Asiantuntijat ennustavat, että maanantaihin mennessä koko Italia luokiteltaisiin valkoiseksi.

Ilmoitus noudattaa asiantuntijapaneelin suositusta, jonka mukaan maskeja tulisi vielä pitää mukana muun muassa suuria kokoontumisia varten.

Italiassa kirjattiin maanantaina 21 koronaan liittyvää kuolemaa ja 495 uutta koronatartuntaa.

Kaikkiaan Italiassa on pandemian aikana kirjattu yli 127 000 koronakuolemaa ja vahvistettu noin 4,25 miljoonaa tartuntaa.

Noin kolmasosa rokotettu

Tähän mennessä noin 30 prosenttia kaikista 12 vuotta täyttäneistä on rokotettu. Rokotuksen on siis saanut noin 16 miljoonaa ihmistä Italian 60 miljoonasta asukkaasta. Italiassa on annettu yli 46 miljoonaa rokoteannosta.

Worldometer -tilastosivuston mukaan Italiassa on vahvistettu miljoonaa asukasta kohden yli 70 000 tartuntaa ja kirjattu noin 2 100 koronakuolemaa.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa tartuntoja on vahvistettu miljoonaa asukasta kohden yli 103 000 ja koronaan liittyviä kuolemantapauksia 1 855. Yhdysvalloissa on kirjattu pandemian aikana eniten tartuntoja ja kuolemia koko maailmassa.

Suomessa vastaavat suhdeluvut ovat noin 23 000 ja hieman alle 500.

Kolumbian koronatilanne pahenee - jo yli 100 000 tautiin kuollutta

Kolumbiassa maan koronatilanne on kääntymässä erittäin pahaksi. Tartuntojen määrä kääntyi uudelleen nousuun jo huhtikuussa, jolloin viranomaiset ottivat käyttöön muun muassa yöllisen ulkonaliikkumiskiellon.

Rajoituksilla ei kuitenkaan ole ollut suurta merkitystä, sillä maassa on jo viikkokausia osoitettu mieltä presidentti Ivan Duquen hallitusta vastaan. Vaikka protestien alkulähteenä toimineet veronkorotukset on jo peruttu, mielenosoitukset eivät ole laantuneet.

Koronaviruksen aiheuttamaan tautiin kuolleiden määrä ylitti maanantaina Kolumbiassa 100 000 rajan. Duquen mukaan yli 10 000 näistä koronauhreista olisi vältetty, jos ihmiset olisivat pysyneet kotona.

Väkilukuun suhteutettuna Kolumbian koronakuolemien määrä on Latinalaisen Amerikan ja Karibian neljänneksi korkein.

Väkivaltaisiksi yhteenotoiksi äityneissä protesteissa on kuollut ainakin 63 ihmistä.

Kuubassa kehitettiin koronarokote

Kuubalaisen lääkelaboratorion mukaan maassa kehitetty Abdala-koronarokote on yli 92-prosenttisen tehokas kolmen annoksen jälkeen. Bio Cuba Farma ei kuitenkaan täsmentänyt, tarkoittiko teho suojaa tartuntaa, sairastumista vai viruksen aiheuttamaan tautiin kuolemista vastaan.

Kuubassa kehitellään yhteensä viittä koronarokotetta. Niistä kahta käytetään jo väestön rokottamiseen, vaikka kliinisiä testejä ei ole vielä saatu loppuun.

Kuuba on tottunut kehittämään rokotteita itse, koska maa on ollut pitkään Yhdysvaltojen tiukassa kauppasaarrossa.

Kuuba on tähän mennessä selvinnyt viruksesta varsin hyvin, mutta viime aikoina tartuntojen määrä on alkanut nousta. Tähän mennessä maassa on rekisteröity 169 000 virustartuntaa ja vajaat 1 200 viruksen aiheuttamaan tautiin kuollutta. Kuubassa on runsaat 11 miljoonaa asukasta.