Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme, tilaajien on kirjauduttava uudelleen

Matkailurajoitusten helpotukset avaavat reittejä ulkomaille – Ahvenanmaalla kauppiaat ovat iloinneet suomalaisista, jotka kuluttavat ruotsalaisia enemmän

Matkailuala valmistautuu nousemaan takaisin satulaan matkailurajoitusten helpotusten myötä.

Finnairin viestintäjohtajan Päivyt Tallqvistin mukaan Finnairilla seurataan nyt tarkasti lentojen kysynnän kasvua, ja niitä tullaan lisäämään tarpeen mukaan. Tarkempia arvioita tulevien lentojen määrästä ei ole vielä tehty.

– Tällä hetkellä meidän matkustajamäärät ovat noin kymmenen prosenttia normaalista, ja liikenneohjelma sen mukainen.

Tallqvist kertoo, että joitain koneita on lennetty pitkäaikaispysäköinnistä takaisin Helsinkiin odottamaan mahdollisia lentojen lisäämisiä. Tällä hetkellä Finnair lentää noin 60 kohteeseen.

– On hienoa nähdä, että mennään kohti yleiseurooppalaista linjausta ja terveysturvallista matkustusta avataan, Tallqvist sanoo.

Hallitus päätti torstaina, että maahantulo Suomeen EU- ja Schengen-maista sallitaan maanantaista alkaen hyväksytyn covid-19-rokotussarjan saaneille ja alle kuusi kuukautta sitten covid-19-taudin sairastaneille. Ulkoministeriö on luopunut EU- ja Schengen-maita koskevasta suosituksesta välttää tarpeetonta matkustusta ja kehottaa nyt matkustajia noudattamaan erityistä varovaisuutta matkakohteissa.

– Ilman muuta hyvillä mielin otimme tiedon vastaan. Tämä on suomalaiselle matkailuteollisuudelle erittäin tärkeää, Tallqvist sanoo.

Hän huomauttaa, että Finnairilla vahvat terveysturvallisuustoimet ovat edelleen käytössä, ja muun muassa tehokkaan ilmanvaihdon myötä lentäminen on ollut turvallinen tapa matkustaa myös viimeisen 1,5 vuoden aikana.

– Meilläkin on pandemian aikana matkustanut ihmisiä, joilla on ollut tartunta, mutta yhtään tartuntaketjua ei ole lähtenyt meidän lennoiltamme. Ja nyt kun rokotekattavuus kasvaa koko Euroopassa, niin se tietysti lisää terveysturvallisuutta myös lentämisessä.

Matkayhtiö TUI tiedotti perjantaina aloittavansa lomalennot heinäkuussa neljään kohteeseen Kreikassa ja Kyproksella. Elokuussa valikoima laajenee.

– Olemme lentäneet jo muista maista näihin kohteisiin, ja kaikki on siellä valmiina ja tiedämme, että pystymme järjestämään lomia terveysturvallisesti, yhtiön viestintäpäällikkö Laura Aaltonen sanoo tiedotteessa.

Myös Suomen matkailualan liitossa (SMAL) tieto rajoitusten helpotuksista otettiin ilolla vastaan.

– Viranomaisilta nyt saatu vihreä valo on hartaasti odotettu vastaus alan toiveisiin. Vihdoin voivat suomalaiset matkustaa taas Euroopan-kohteisiin ihan luvan kanssa, SMALin toimitusjohtaja Heli Mäki-Fränti sanoo liiton tiedotteessa.

Itämerellä alkaa reittiliikenne Tukholmaan

Viking Line ja Tallink Silja palauttavat reittiliikenteen Helsingin ja Tukholman välille kesän aikana. Viking Gabriella aloittaa reitillä heinäkuun 6. päivä ja Silja Serenade elokuun 1. päivä, yhtiöistä kerrotaan.

Viking Gabriellan Helsinki–Tukholma-reittimatkat tehdään sellaisina päivinä, kun Gabriella ei ole erikoisristeilyjen käytössä.

– Meillä on muutamia erikoisristeilyjä esimerkiksi Hankoon ja Kotkaan. Netistä kannattaa katsoa tarkemmin ne päivät, jolloin Gabriella kulkee Tukholmaan, kertoo Viking Linen tiedotusjohtaja Johanna Boijer-Svahnström.

Silja Serenade palaa Helsinki–Tukholma-reitille elokuun 1. päivä, kertoo Tallink Siljan viestintäjohtaja Marika Nöjd.

Tällä hetkellä Serenade risteilee Helsingin ja Tallinnan välillä, ja ensi viikosta heinäkuun loppuun se operoi Helsinki–Tallinna–Maarianhamina-reitillä.

– Serenaden pitäisi olla silloin (1.8.) vielä Maarianhaminan risteilyllä, joten joudumme kontaktoimaan matkustajia, ja heille tulee taas pieni jumppa varaushommassa, Nöjd sanoo.

Liikennöinti Helsinki–Tukholma-reitillä keskeytettiin maaliskuussa 2020 koronapandemian aiheuttamien matkustusrajoitusten vuoksi.

Ahvenanmaa kiinnostaa suomalaismatkaajia

Nöjd ja Boijer-Svahnström kertovat, että suomalaisten matkustusinto Ahvenanmaalle on ollut nousujohteista.

– Maarianhaminan matkustajamäärät kasvavat koko ajan, mutta eivät risteilyt ole vieläkään missään nimessä täynnä. Ihmiset ovat selvästi vielä varovaisia. Toki risteilyjä yleisesti varataan hyvin viime tingassa, Nöjd sanoo.

Itse Ahvenanmaalla asuva Boijer-Svahnström kertoo myös huomanneensa suomalaismatkailijoiden määrän kasvun ihan omin silmin. Hänen mukaansa esimerkiksi paikalliset kauppiaat ovat hyvin kiitollisia ilmiöstä, sillä suomalainen matkailija kuluttaa ruotsalaista enemmän rahaa.

– Ahvenanmaa vetää hyvin tällä hetkellä, se kiinnostaa suomalaisia. Meidän tutkimustemme mukaan Ahvenanmaa on turvallisin matkakohde, Boijer-Svahnström sanoo.