THL: Koronatapausten määrä Venäjällä on kasvussa, suomalaisia kisaturisteja paikalla noin 4 000

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) johtaja Mika Salminen kertoi torstaina sosiaali-ja terveysministeriön sekä THL:n pitämässä tiedotustilaisuudessa, että THL suosittelee 12–15-vuotiaiden riskiryhmiin kuuluvien lasten ja nuorten rokottamista.

THL:n mukaan tiettyjä sairauksia sairastavat nuoret hyötyvät koronarokotuksista merkittävästi. Tällaisia ovat esimerkiksi vaikea sydänsairaus ja jatkuvaa lääkitystä vaativa astma.

STM:n strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkin mukaan Suomessa otetaan käyttöön EU:n koronarokotetodistus vielä kesäkuun aikana. Se on saatavilla kansalaisille tiistaina 22. kesäkuuta alkaen Oma kanta -palvelussa.

Suomen koronatilanne on edelleen parantunut. Tänään torstaina uusia koronatapauksia on tulossa 55, THL:n johtaja Mika Salminen kertoi. Myös Voipio-Pulkin mukaan epidemiatilanne on rauhoittunut Suomessa selvästi viimeisen kahden viikon aikana.

Suurin osa alueista oli 16.6. epidemian perustasolla. Kiihtymisvaiheessa olivat ainoastaan Helsingin ja Uudenmaan (HUS), Päijät-Hämeen ja Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirit. Leviämisvaiheessa ei ollut yhtäkään aluetta. 

Salmisen mukaan koronaviruksen Delta-varianttia (ns. Intian muunnos) on Suomessa nyt vähän enemmän kuin aiemmin. Sen osuus on kasvanut mutta silti Suomen tapausmäärät ovat yhä laskussa.

Koronaviruspotilaita oli sairaalahoidossa 16. kesäkuuta yhteensä 43. Perusterveydenhuollon osastoilla oli kahdeksan, erikoissairaanhoidon osastoilla 23 sekä teho-osastoilla 12 potilasta. Potilasmäärät ovat viimeisen kuukauden aikana vähentyneet erityisesti perusterveydenhuollon sekä erikoissairaanhoidon osastoilla. Uusien erikoissairaanhoito- ja tehohoitojaksojen määrän ennustetaan edelleen laskevan ensi viikolla.

Koronavirustautiin liittyviä kuolemia oli 16.6. mennessä raportoitu yhteensä 967.

Suomessa noin 52 prosenttia koko väestöstä on saanut yhden rokoteannoksen ja toisen annoksen on saanut 13 prosenttia.

– Yli 16-vuotiaiden joukossa rokotekattavuus on jo yli 60 prosenttia. Toisen annoksen saaneiden osuus kasvaa päivä päivältä, sanoi Salminen.

STM kertoi, että Suomeen saadaan kesäkuun loppuun mennessä yli miljoona annosta koronarokotetta ja valtaosa halukkaista suomalaisista saa ensimmäisen rokoteannoksen heinäkuun aikana.

Tehtyjen koronavirustestien määrä on hieman vähentynyt. Viime viikolla Suomessa tehtiin yli 90 000 testiä, mikä on yli 18 000 vähemmän kuin edellisviikolla. Positiivisten näytteiden osuus testatuista oli 0,6 prosenttia eli samaa tasoa kuin edellisellä viikolla.

Ulkomailta saatujen koronatartuntojen osuus uusista tapauksista on edelleen kasvanut. Viime viikolla ulkomailta saatujen tartuntojen osuus oli 19 prosenttia uusista tapauksista.

MIKA Salmisen mukaan myös globaalisti koronatapausmäärät ovat laskeneet jo pitkään. Myös Intian koronatilanne on vähitellen kohentumassa, vaikka se on yhä vakava.

– Euroopan ja Pohjois-Amerikan tilanteet ovat huomattavasti parantuneet. Sen sijaan esimerkiksi Indonesiassa tapausmäärät ovat selvästi kasvaneet. Myöskään Kaakkois-Aasiassa tapaukset ovat kasvussa, mutta kokonaistilanne on kevättä parempi, Salminen kertoi.

Salmisen mukaan EU-maissa tilanne on kohentunut hyvää vauhtia viime viikkojen aikana. Käytännössä kaikissa Euroopan talousalueen maissa koronatapausten ilmaantuvuus on alle 150 tapausta sataa tuhatta asukasta kohti.

– Lähimaista isoin kysymysmerkki on Iso-Britannia, jossa tapausmäärät ovat kasvaneet, Salminen kertoi.

Salmisen mukaan myös Venäjällä koronatapausten määrä on ollut kasvussa. Tämä on sikäli huolenaihe, että Pietarissa on Keskisuomalaisen tietojen mukaan noin 4 000 suomalaista jalkapallofania on seuraamassa maanantaina Huuhkajien ottelua Belgiaa vastaan.

Torstain tiedotustilaisuus näytettiin suorana lähetyksenä valtioneuvoston Youtube-kanavalla.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut