Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n kesätoimittaja ja -kuvaaja etsivät päijäthämäläisiä saunojia ja saunoja – olisiko sinun lauteillasi tilaa?

Jalkapalloilija tuupertui kesken pelin – näin puhut lapselle pelottavasta tilanteesta

Suomen jalkapallomaajoukkueen EM-kisojen avausottelu Tanskaa vastaan sai järkyttävän käänteen, kun Tanskan tähtipelaaja Christian Eriksen tuupertui yllättäen nurmen pintaan. Nopeasti apua saanutta pelaajaa elvytettiin kentällä, mikä näkyi myös tv-lähetyksessä.

Tilanne oli järkyttävä ja ottelua seurasi myös lapsia. Järkyttävä tilanne voi hämmentää ja pelottaa lasta, joten aikuinen voi auttaa lasta olemalla läsnä, kuuntelemalla ja pysymällä rauhallisena. Mannerheimin lastensuojeluliitto (MLL) kertoo verkkosivuillaan, miten tällaisista tilanteista voi puhua lasten kanssa.

Liitto kehottaa muun muassa antamaan lapselle tilaa kertoa tuntemuksista, ja on tärkeää, ettei lapsen tuntemuksia vähätellä. Lisäksi lapsen tai nuoren kysymyksiin on vastattava rehellisesti lietsomatta epävarmuutta tai pelkoa. Myös lapsen ikä on syytä ottaa huomioon tapahtuneesta kertoessa. Jos lapsi oireilee voimakkaasti tai oireet jatkuvat pitkään, on hyvä ottaa ammattiauttajaan yhteyttä.

Lisäksi liitto neuvoo aikuisia keskustelemaan omista tuntemuksista toisten aikuisten kanssa.