Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Viikonloppu alkaa helteisenä, mutta lauantaina sataa lännessä ja sunnuntaina idässä

Tänään lähes koko maassa paistaa aurinko ja lämpötilat ovat helteiset, kertoo Ilmatieteen laitos. Huomisen aikana säässä tapahtuu kuitenkin muutos, kun matalapaine siirtyy Suomeen lännestä.

Lauantaille ennustetaan sateita ja viilenevää ilmaa Länsi-Suomeen, mikä tarkoittanee, että Suomen miesten jalkapallojoukkueen ensimmäistä peliä EM-kisoista seurattaneen sisätiloissa.

– Etenkin Länsi-Suomessa paikallisesti sadetta voi kertyä 20–30 millimetriä, ihan kunnon sadealue, kuvailee Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Ari-Juhani Punkka.

Sunnuntaina sateita saadaan taas Itä-Suomessa, ja Länsi-Suomessa on jälleen poutaisempaa.

Lähes koko maassa on voimassa metsäpalovaroitus. Tämä tarkoittaa sitä, että avotulen tekeminen on kielletty. Lapissa Pohjois-Lappia lukuun ottamatta kuivuus on arvioitu metsäpalovaroituksen kannalta vaaralliseksi.

Punkan mukaan erittäin kuiva maasto ja voimakas etelätuuli tekisivät palon hallinnasta vaikeaa, mikäli tuli lähtisi leviämään maastossa.

Viikonlopulle ennustetut sateet tuovat helpotusta maaston kuivuuteen. Punkan mukaan jokainen satanut millimetri on kuivuudessa hyödyksi, vaikkei maasto kastukaan hetkessä.

Tulevalla viikolla taas poudasta matalapaineeseen

Tuleva viikko alkaa aurinkoisena.

– Maanantai on monin paikoin kaunis kesäpäivä, sanoo Punkka.

Tiistaina sää muuttuu taas epävakaaksi. Punkan mukaan luvassa on voimakkaita tuulia, mikä voi mahdollisesti aiheuttaa myös vahinkoa.

Tällä hetkellä on vielä epäselvää, mihin kaikkein voimakkaimmat tuulet osuvat. Veneilijöiden kannattaa ottaa huomioon mahdolliset kovat tuulet.

Alustava ennuste lupaa keskimääräistä lämpimämpää juhannusta

Juhannusviikolla keskimääräistä lämpimämpi sää on todennäköisempi kuin keskimääräistä viileämpi. Koko Euroopan koillisnurkassa, mihin Suomikin kuuluu, poikkeama keskiarvoisesta lämpötilasta on ennusteen mukaan kaikkein suurin.

Juhannusta voi siis hyvillä mielin suunnitella viettävänsä kotimaan kamaralla. Myös juhannuksen jälkeen lomasäiden ennustetaan jatkuvan lämpiminä.

Pitkän ajan ennusteet eivät välttämättä pidä paikkaansa, vaan tarkentuvat ajan kanssa. Pitkät ennusteet eivät myöskään kerro yksittäisten päivien tilanteesta.