Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Aurinko pimenee tänään osittain koko maassa – "Näyttää, kuin joku olisi haukannut Auringosta palan pois"

Suomessa nähdään tänään osittainen auringonpimennys, kun Kuu liikkuu maapallolta katsottuna Auringon editse. Pimennys on Suomessa suurimmillaan pohjoisessa ja pienimmillään etelärannikolla, Tähtitieteellinen yhdistys Ursa kertoo.

Tämänkertainen auringonpimennys ei näy missään täydellisenä. Kyseessä on parhaimmillaankin niin kutsuttu rengasmainen auringonpimennys. Suomessa pimennys näyttää siltä, kuin joku olisi haukannut Auringosta palan pois, Ursa kertoo. Parhaimmillaan Auringon halkaisijasta peittyy kolme viidesosaa Utsjoella ja Helsingissäkin kaksi viidesosaa.

Ursan mukaan auringonpimennys alkaa näkyä Suomessa noin kello 12.44 Maarianhaminassa. Syvimmillään pimennys on kello 13.56–14.15. Pimennys päättyy kokonaan kello 15.30.

Viimeksi Suomessa nähtiin osittainen auringonpimennys elokuussa 2018, ja seuraavan kerran sellainen nähdään ensi vuoden lokakuussa.

Täydelliset auringonpimennykset ovat harvinaisempaa herkkua. Seuraavan kerran täydellinen auringonpimennys nähdään Suomessa vuoden 2126 lokakuussa.

Kotikonstit eivät riitä silmien suojaamiseksi

Ursa muistuttaa, että Auringon säteily on haitaksi suojaamattomalle silmälle. Näkymätön lämpösäteily aiheuttaa vaurioita verkkokalvolla jo muutamassa sekunnissa.

Pimennyksen aikana on täysin turvallista mennä ulos. Oleellista on, ettei Aurinkoon katso suoraan.

Ursa suosittelee pimennyksen tarkkailuun CE-merkittyjä pimennyslaseja. Myös hitsarinlasi numero 14 suodattaa lämpösäteilyä riittävästi. Kotikonstit kuten valotettu filmi, noettu lasi tai tavalliset aurinkolasit eivät Ursan mukaan missään nimessä sovellu pimennyksen turvalliseen tarkkailuun. Kamerat, kaukoputket ja kiikarit on niin ikään suojattava esimerkiksi suodatinkalvolla.

Auringonpimennystä voi seurata myös suorassa lähetyksessä Ursan nettisivuilta löytyvän linkin kautta kello 12.30 alkaen.