Aids saadaan selätettyä vuoteen 2030 mennessä, uskoo YK

Hi-viruksen aiheuttama aids-sairaus on mahdollista saada selätettyä vuoteen 2030 mennessä, YK arvioi.

YK:n aids-ohjelman mukaan ainakin 40 maassa hi-viruksen aiheuttamaan immuunikatoon liittyvien kuolemien määrä voi vähetä jopa 90 prosenttia kuluvan vuosikymmenen aikana.

Viime vuonna maailmassa oli noin 37,6 miljoonaa hiv-positiivista ihmistä. Tartuntaan liittyviä kuolemia on YK:n mukaan vähentänyt erityisesti tehokas ja edullinen lääkehoito. Lääkehoidon piirissä oli viime vuonna noin 27,4 miljoonaa tartunnan saanutta.

Kuolemien määrää hitaammin laskee kuitenkin uusien tartuntojen määrä. Uusia hiv-tartuntoja oli maailmanlaajuisesti viime vuonna noin 1,5 miljoonaa, kun vuonna 2010 tartuntoja kirjattiin 2,1 miljoonaa.

Esimerkiksi Saharan eteläpuolisessa Afrikassa aidsiin liittyvät sairaudet ovat 15–49-vuotiaiden naisten yleisin kuolinsyy. Samalla alueella erityisesti nuorten tartunnan saaneiden ryhmässä naisten osuus on suuri.

Suomessa uusia hiv-tartuntoja todettiin viime vuonna 136, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL .

"Vastuu maiden hallituksilla"

YK:n aids-ohjelman UNAIDS:n johtajan Winnie Byanyiman mukaan vastuu on erityisesti eri maiden hallinnoilla. Niiden on taattava ihmisille tasavertainen pääsy hoidon piiriin.

– Jos hallitukset onnistuvat saattamaan hoidon piiriin kaikkein suurimmassa riskissä olevat ihmisryhmät, voimme saada nujerrettua aidsin vuoteen 2030 mennessä, Byanyima sanoi lehdistötilaisuudessa.

Hän kertoi suhtautuvansa "varovaisen optimistisesti" siihen, että tavoite todella saavutetaan.

YK:n aids-ohjelman uusina tavoitteina on esimerkiksi painaa uusien tartuntojen vuosittainen määrä alle 370 000:een vuoteen 2025 mennessä sekä saattaa hoidon piiriin 95 prosenttia sitä tarvitsevista.

Byanyiman mukaan hi-virukseen tulisi suhtautua samalla poliittisella tahdolla kuin koronaviruksen pysäyttämiseen. Yleisesti koronaviruskriisi on kuormittanut terveydenhuollon palveluita äärirajoille asti erityisesti köyhemmissä maissa. Osassa niitä myös aids on merkittävä ongelma. Byanyiman mukaan erilaiset liikkumisrajoitukset ja sulkutoimet ovat lisäksi vaikeuttaneet pääsyä hoidon piiriin.

Immuunikato-oireyhtymä aids diagnosoitiin sairautena ensimmäisen kerran 40 vuotta sitten 1980-luvun alussa.

Aids-taudin aiheuttaa hiv eli ihmisen immuunikatovirus. Sukupuoliyhteys on selvästi yleisin tapa saada hiv-infektio niin Suomessa kuin myös muualla maailmassa, kertoo Duodecimin Terveyskirjasto .

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut