Oulu on valittu Suomesta Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuodelle 2026

Suomesta Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuodelle 2026 on valittu Oulu. Ehdolla olivat Oulun lisäksi Savonlinna ja Tampere.

Oulun kaupungin ja pohjoisen Suomen kuntien kulttuuripääkaupunkihankkeen teema on "kulttuuri-ilmastonmuutos". Tavoitteena on luoda kulttuurin ja taiteen keinoin elinvoimaa alueelle.

– Oulu on tunnetusti teknologia- ja bisneskaupunki, jossa kulttuurille on kyllä tilaa ja tarvetta. Se tarkoittaa sitä, että nostamme kulttuurin esille monipuolisesti, ihmisten hyvinvointia ja terveyttä edistävänä monimuotoisena kulttuurina, ja samalla avataan tie Eurooppaan, kertoi kaupunginjohtaja Päivi Laajala valinnan jälkeen STT:lle.

Ohjelma- ja kulttuurijohtaja Samu Forsblom korosti, että paikallisella tasolla Oulun valinta kehittää Pohjois-Suomea ja sen vetovoimaa. Paikallisuuden lisäksi valinnassa on hänen mukaansa myös eurooppalaisia näkökulmia.

– Varsinkin kulttuuriala tämän pandemian jälkeen on henkitoreissaan ja nyt tarvitaan uutta näkymää, uutta visiota. Euroopalla on myös monenlaisia ongelmia: vihapuhetta, ilmastokysymyksiä, ja kulttuuri on keino saattaa meidät yhteen keskustelemaan näistä arvoista ja asenteista, Forsblom sanoi.

Oulun valintaa kulttuuripääkaupungiksi suosittaa eurooppalainen raati, joka koostuu yhdeksästä taiteen ja kulttuurin riippumattomasta asiantuntijasta.

Ministeri: Vaikutusta aluetalouteen ja koko Suomelle

Valinta julkistettiin tänään Helsingin Musiikkitalolla pidetyssä tilaisuudessa. Mukana oli etäyhteyden välityksellä valintaraadin puheenjohtaja Dessy Gavrilova sekä Musiikkitalolla raadin suomalaisjäsenten Kai Amberlan ja Riitta Vanhatalon lisäksi muun muassa hakijakaupunkien edustajia.

Julkistustilaisuuden avasi tuore tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk.).

– Tapahtumassa hienointa on se, että siitä löytyy kaupungin ja useimmiten myös naapurikuntien kulttuuri, alueen ihmisten identiteetit, tavat, taide, kulttuuriperintö, ruokakulttuuri, juhlat sekä suuret ja pienet tapahtumat. Nämä yhdistyvät eurooppalaisen yhteistyön moniin mahdollisuuksiin, Kurvinen sanoi kulttuuripääkaupunkiohjelmasta.

Kurvisen mukaan Oulun valinta on mahdollisuus kehittää Pohjois-Suomen matkailua ympärivuotisesti, entuudestaan tutun talvimatkailun rinnalla.

– Tämä on huikea juttu itseisarvona kulttuurille, mutta kyllä uskon, että tällä on vaikutusta aluetalouteen ja myös koko Suomelle, kommentoi Kurvinen kulttuuripääkaupungin valinnan jälkeen STT:lle.

Opetus- ja kulttuuriministeriö tukee rahallisesti kulttuuripääkaupungiksi valittua Oulua, mutta lopullinen summa ei Kurvisen mukaan ole vielä tiedossa.

Ministeriön mukaan valinta on laaja-alainen hanke. Se yhdistää kaupungin hallintoa, sidosryhmiä, kulttuurin kenttää ja julkisia sekä yksityisiä rahoittajia. Monilla kulttuuripääkaupungiksi valituille kaupungeille valinta on ministeriön mukaan merkinnyt pysyviä vaikutuksia muun muassa kulttuuriin, matkailuun ja kaupunkikuvaan.

Aiemmin tittelin ovat saaneet Turku ja Helsinki

Oulu, Tampere ja Savonlinna valittiin kaikki jatkoon toiselle kierrokselle viime kesänä, sillä asiantuntijaraati ei silloin osannut tehdä päätöstä yhden kaupungin karsimisesta pois joukosta. Vuoden aikana ehdokaskaupungit hioivat suunnitelmiaan raadin antaman palautteen pohjalta, minkä lisäksi raati vieraili kaupungeissa paikan päällä.

Euroopan kulttuuripääkaupunki on Euroopan unionin alainen ohjelma. Kaupunkeja valitaan kulttuuripääkaupungeiksi hakemusten perusteella. Yksi tai useampi kaupunki on valittu Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuodesta 1985 lähtien.

Aiemmin Suomesta titteliä ovat kantaneet Turku vuonna 2011 ja Helsinki vuonna 2000.

Valintakriteereissä edellytetään, että kaupungit valmistelevat sellaisen kulttuuriohjelman, jolla on vahva eurooppalainen ulottuvuus ja joka edistää sidosryhmien osallistumista.

– Olen vakuuttunut siitä, että Oulu käyttää parhaalla mahdollisella tavalla hyväkseen tämän tilaisuuden ja saa tittelistä pitkäaikaista kulttuurista, taloudellista ja sosiaalista hyötyä. Unioni on juuri käynnistänyt laajan julkisen keskustelun tulevaisuudestaan, ja siksi on nyt myös tärkeää, että titteliä kantavat kaupungit osoittavat kulttuurin olevan olennainen osa koko maanosan elpymistä, sanoo kulttuurista vastaava komissaari Mariya Gabriel Euroopan komission tiedotteessa.

Tapahtumalla halutaan korostaa Euroopan kulttuurien moninaisuutta, lisätä kulttuurivaihtoa ja vahvistaa tunnetta kuulumisesta yhteen kulttuurialueeseen. Lisäksi tapahtuma vahvistaa kulttuurin merkitystä kaupunkien kehittämisessä.

Vuoden 2026 toinen kulttuuripääkaupunki valitaan Slovakiasta. Nimitys selviää vuoden loppuun mennessä.

- - - - -

Korjattu aiempaa uutista: Raadin puheenjohtaja on Dessy Gavrilova, ei Kai Amberla. Lisäksi Gavrilova ei ollut paikalla Musiikkitalolla vaan osallistui etäyhteyden välityksellä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut