"Koen olevani jollain tavalla uudenlainen valtiovarainministeri" – Saarikko aloitti rahaministerin pestissä, Kurvinen tiede- ja kulttuuriministerinä

Valtiovarainministeriksi nimitetty Saarikko ja tiede- ja kulttuuriministeriksi nimitetty Kurvinen pitivät tiedotustilaisuuden. VESA MOILANEN / LEHTIKUVA

Susanna Jääskeläinen / STT

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko on nimitetty uudeksi valtiovarainministeriksi. Hänen tilalleen tiede- ja kulttuuriministeriksi nousi Antti Kurvinen (kesk.), joka siirtyi tehtävään eduskuntaryhmän puheenjohtajan paikalta.

Saarikko sanoi tulevansa tehtävään hyvin poikkeuksellisena aikana, jolloin koronakriisi on velkaannuttanut julkiset taloudet globaalisti meillä ja muualla. Hän arvioi tiedotustilaisuudessa nimityksen jälkeen olevansa jollain tavalla uudenlainen valtiovarainministeri.

– Tällä en tarkoita sitä, että suhtautuisin velkaantumiseen kevyesti. En, vaan tarkoitan sitä, millä keinoilla me voimme siitä selvitä.

Hän sanoi ottavansa tosissaan ministeriönsä esityslistalle tiensä raivanneet uudet kestävyysasiat: taloudellisen kestävyyden rinnalle luonnon ja ympäristön kestävyyden, ilmastonmuutoksen torjunnan sekä sosiaalisen kestävyyden ja hyvinvoinnin, osana tätä väestöpolitiikan.

Hän sanoi edistävänsä mielellään ministeriön uuden kansliapäällikön Juha Majasen ajatusta kehittää valtiovarainministeriötä kestävyysministeriön suuntaan.

Syntyvyyteen vaikutettava, ilmastopolit iikka tarvitsee toivoa

Saarikon mukaan ilmastopolitiikka tarvitsee enemmän toivoa kuin pelkoa.

– Olen kerta kaikkiaan turhautunut siihen, että ilmastonmuutoksen ympärille on kietoutunut niin paljon syyllistämistä ja pelottelua.

Saarikon mukaan aktiivinen väestöpolitiikka on osa Suomen vaurastumisen tietä. Hän painotti, että syntyvyyteen ja maahanmuuttoon voidaan kyllä vaikuttaa.

– Politiikkatoimien lykkääminen siihen asti, kun pienet ikäluokat tulevat työelämään, heikentää tulevien sukupolvien elintasoa. Kyse on sukupolvien välisestä oikeudenmukaisuudesta.

Hän sanoi uskovansa, että vaihto vahvistaa hallituksen sisäistä voimaa tekemällä yhteistyöstä pääministerin kanssa entistä luontevampaa.

Matti Vanhanen (kesk.) väistyi valtiovarainministerin paikalta aiemman ilmoituksensa mukaisesti ja siirtyy nyt rivikansanedustajaksi.

Kurvinen uskoo ihmisten palaavan tapahtumiin, kun rajoituksia saadaan purettua

Tuore tiede- ja kulttuuriministeri Kurvinen sanoi, ettei hänellä ole harhaluuloja sen suhteen, kuinka vaikeassa tilanteessa hänen salkkuunsa kuuluvat alat ovat. Koronakriisi on ollut erityisen raskas kulttuurin, urheilun ja liikunnan toimijoille, ja lisävarjon luo Veikkauksen tuottojen pienentyminen.

– En voi luvata mitään muuta tästä erittäin vaikeassa tilanteessa olevasta tehtäväkentästäni kuin sen, että teen parhaani ja toimin parhaan ymmärrykseni mukaan. Tavoittelen järkeviä ja oikeudenmukaisia ratkaisuja, Kurvinen sanoi.

Koronarajoituksia pitää hänen mukaansa purkaa määrätietoisesti terveysturvallisella tavalla, vaikka esimerkiksi Intian tautimuunnos on osin synkistänyt tautitilannetta. Hän sanoi luottavansa siihen, että ihmiset palaavat kulttuuri- ja urheilutapahtumiin, kun se heille mahdollistetaan.

– Nyt on myös sellaista velkaa, että ihmiset kaipaavat toisia ihmisiä ja elämyksiä, aineetonta rikkautta. Olen varma, että he lähtevät liikkeelle, kun rajoituksia saadaan avattua.

Kommentoi

Mainos: Etelä-Suomen Sanomat

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut